ponedjeljak, 9. svibnja 2011.

VALENTIN INZKO - ODLUČNO PROTIV REFERENDUMA

Vijeće sigurnosti UN-a
(Photo Webpublicapress 2011)
Erol Avdović 
(AUDIO WDR Radio - U.N. New York)
Visoki predstavnik medjunarodne zajednice i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko, rekao je u u New Yorku, kako su vlasti Republike Srpske (RS) nastavile da se zalažu za raspad zemlje (BiH), te upozorio da su institucije na državnoj razini "pod političkim, institucionalnim i ekonomskim pritiskom".






On je kao otežavajući faktor dodao i činjenicu da je BiH više od sedam mjeseci nakon izbora bez centralne vlade. Svoju redovnu polugodišnju procjenu situacije, uz posebno pripremljeno dodatno izvješće posvećeno političkoj krizi nastaloj uslijed odluke Narodne skupštine RS da odobri referendum za dovodjenje u pitanje državne jurisdikcije u BiH, Inzko je stavio u kontekst zaustavljenih reformi i totalne političke stagnacije koja se odražava i na ekonomsku sferu.











NAJGORA SITUACIJA U POSLJEDNJIH 15 GODINA











Zakonodavni proces na državnoj razini je na mrtvoj tački, pa je i "proces integracije u Europsku uniju i euroatlantske integracije potpuno stao”, upozorio je Visoki predstavnik. Inzko je pred Vijećem sigurnosti izrazio jasnu namjeru da, bude li to potrebno, osobno interveniše, posežući za "restriktivnim mjerama", pokaže li se da zagovarači referenduma u RS ne namjeravaju odustati od te ideje. Visoki predstavnik je rekao, kako pomenuti referendum dovodi u pitanje i mnoga druga dostignuća u izgradnji bh.institucija u posljednjih 15 godina, koja su ostvarena uz pomoć OHR-a. Pomenuo je pri tome zajedničku bh.putovnicu, zastavu, zajedničku vojsku i Ministarstvo odbrane BiH, sve do zajedničkih bh.registarskih tablica za motorna vozila.











S obzirom da je Inzkovo obraćanje u Vijeću uglavnom bilo poznato unaprijed, donekle dramatično bilo je i obraćanje veleposlanika Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a, Vitalija Čurkina, koji se odmah pozvao na pismo Milorada Dodika, koje je predsjednik RS-a doista uputio glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu. Ocjenjujući da je Inzkovo obraćanje "više emotivno nego analitično", ruski predstavnik u UN-u je podržao pravo RS na ovaj referendum, i pozvao francuskog predsjednika Vijeća sigurnosti za ovaj mjesec Gerarda Arauda, da pomenuto (Dodikovo) pismo distribuira ostalim članovima Vijeća.











BOSANSKA KUĆA MORA BITI - EUROPSKA











Na koncu, podržavajući, kao i svi ostali stalni predstavnici (izuzev Vitalija Čurkina) mjere koje je Inzko nakanio upotrjebiti ako u RS ne odustanu od referenduma, njemački veleposlanik Peter Witting je rekao da je Europa uložila suviše truda u izgradnju bh.institucija, da bi se sada odustalo: "Dayton mora ostati temelj bh.države", rekao je Witting, dodajući, kako BiH "na tim temeljima mora izgraditi europsku kuću".

Nema komentara:

Objavi komentar