petak, 13. svibnja 2011.

ZBOG KOSOVA VUK JEREMIĆ SE RAZOČARAO U BOSANCE


Erol Avdović (Deutsche Welle)
Vuk Jeremić (UN photo 2011)
Razmatrajući redovno tromjesječno izvješće glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona o Kosovu - članice Vijeća sigurnosti dotakle su i zvanični zahtjev Srbije da se odrede o davanju mandata za posebnu istragu navoda o trgovini ljudskim organima za veijeme sukoba na Kosovu 1999, kako je to prethodno, u svom izvješću ustvrdio specijalni istražitelj Europske komisije Dick Marti.

NJEMAČKA PODRŽAVA EULEX
Vijeće sigurnosti o tome nije imalo sasvim ujednačen stav, pa su pored očekivanog protivljenja Rusije i donekle ambivalentne Kine – jedino zapadne članice Vijeća, SAD, Velika Britanija, Francuska kao predsjedavajuća, te Njemačka -- sasvim jasno podržale već započetu istragu koju sprovode snage EULEX-a na Kosovu.
Pozdravljajući dijalog izmedju Prištine i Beograda prema rezoluciji Generalne skupštine br. 64/298, s ciljem da se promovira suradnja i ostvari napredak u životu ljudi na Kosovu i njihovim težnjama da se sa ostalim zemljama priključe u EU, njemački veleposlanik u UN- Peter Wittng, osvrnuo se i na zahtjev Beograda da se istraga o trgovini ljudskim organima vrati pod krov Ujedinjenih naroda:

"Njemačka nastavlja uzimati ovo (Martijevo – op.aut.) izvješće veoma ozbiljno. Puna istraga na temelju optužbi o opisanim zločinima prema Srbima tijekom i poslije oružanog sukoba je neophodna”, rekao je izmedju ostalog Witting. On je medjutim bio sasvim jasan kada je riječ o nadležnosti, ističući, kako je medjunarodna zajednica već otpočela tu istragu, te zbog toga da ne treba tražiti novu: “Prema našem mišljenju, nema sumnje da EULEX (EU Rule of Law Mission in Kosovo – EULEX) – ima kapacitete, kompetencije i jurisdikciju da vrši ove istrage … EULEX ima punu podršku i povjerenje Njemačke”, rekao je Witting.

BEZ NOVE REZOLUCIJE O KOSOVU

Takav stav u korist EULEX-a podržali su i tri stalne članice Vijeća sigurnosti, pa su predstavnici Washingtona, Londona i Pariza, pored jasno izrečenih stavova iz Berlina – praktično trasirale ton ovoj debati. Dobri poznavaoci prilika u Vijeću sigurnosti se slažu – kako će Srbiji sada biti teže – da na dnevni red ovog najvažnijeg tijela u UN-u – ponovo vrati pitanje posebne istrage, kroz kreiranje posebnog tijela sa mandatom Vijeća sigurnosti; takva akcija bi se morala izglasati, a sada je nešto jasnije, da takav zahtjev Beograda - izgleda ne bi dobio potrebnu većinu u Vijeću sigurnosti.

Čini se da je posebno nezadovoljan zbog toga bio šef srbijanske diplomacije Vuk Jeremić.  Za razliku od svog kolege, ministra vanjskih poslova Kosova Envera Hoxe (Hodža), koji je rekao da je EULEX sasvim sposoban voditi istragu po navodima optužbi iz Martijevog izvješća, jer u Misijei EU oko 1600 vrlo kvalificiranih osoba, a kosovske vlasti – “spremne su suradjivati u svakom pogledu”, ministar vanjskih poslova Srbije – tražio je da se Vijeće sigurnosti odredi davanjem mandata za istragu ovih zločina. Jeremić je rekao, da se Vijeće sigurnosti, uvjek tako odredjivalo i prema istragama o svim drugim ratnim zločinima  počinjenim na prostoru bivše Jugoslavije. “Istraga zločina prema Srbima ne treba da bude izuzetak”, rekao je Jeremić.

JEREMIĆA POSEBNO NALJUTILI BOSANCI

Na poslijepodnevnoj otvorenoj debati o Kosovu, u Vijeću sigurnosti obratile su sve članice Vijeća osim Bosne i Hercegovin, koja do kraja ove 2011, obnaša svoj dvogodišnji nestalni mandate u ovom tijelu UN-a.

Nakon što se Predsjedništvo BiH nije uspjelo usaglasiti oko zajedničkog stav o Kosovu, posebno u svijetlu potrebe da se sve članice Vijeća izjasne oko istrage o nelegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu – diplomatskim predstavnicima BiH, koji su inači bili cijelo vrijeme nazočni tijekom održavanja sjednice – iz Sarajeva je uskraćena “dozvola” da se obrate u Vijeću sigurnosti. Tako su diplomate iz BiH jedine prešutjele ovu važnu debatu, iako se mnogi tome nisu nadali.

Mnogi su zbog toga zapravo bili iznenadjeni, poput šefa UNMIK-a Lamberta Zanijeria; on je odmah ispravno posumnjao, da je službeno Sarajevo “uskratilo instrukcije” svojim diplomatama u New Yorku. Zanijeri je, za naš program, to kratko komentirao ironičnom opaskom, kako se “ponekad više kaže šutnjom nego kada se govori”.

No, svakako vrlo nezadovoljan bio je Vuk Jeremić, koji je u izjavi za Radio Deutsche
Welle rekao, da je to “tužno”. On je podsjetio, da Srbija “uvek podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH”.
“Bosna i Hercegovina ne reciprocira u tom smislu. Očekivali smo da podrže suverenitetii teritorijalni integritet Srbije, kao što mi podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Bosne. Čudno je zašto to nisu u stanju da izgovore, s obzirom da je to inače ionako politika BiH, s obzirom na to da Bosna i Hercegovina nije priznala nezavisno Kosovo”, rekao je srbijanski ministar.
Jeremić pri tome nije konkretno odgovorio na naše pitanje, o čemu je bilo riječi na njegovom sastanku – sa stalnim predstavnikom BiH na East Riveru, veleposlanikom Ivanom Barbalićem. Ministar vanjskih poslova Srbije, kako se to saznaje iz drugih diplomatskih izvora – na tom je susretu, ponovo zatražio podršku službenog Sarajeva oko zahtjeva Beograda – da Vijeće sigurnosti UN-a odobri pomenuti, poseban mandate za sprovodjenje istrage po Martijevom izvješću.
“U drugu ruku očekivali smo, da će BiH imati daleko veći stepen razumevanja kada neko traži istragu o ratnim zločinima, s obzirom na to koliko je ona sama nastradala tokom konflikta 90-tih godina”, rekao je očito vrlo nezadovoljni Vuk Jeremić, suočivši se sa prilično mlakim diplomatskim reakcijama, da se istraga o navodnim zločinima 1999 na Kosovu i Albaniji – nastavi sprovoditi uz novi mandat Vijeća sigurnosti, preko novog tijela, koje bi u UN-u tek trebalo kreirati.
No, sudeći prema raspoloženju u Ujedinjenim narodima, Vijeće sigurnosti bi se prećutno moglo složiti, da tu istragu, na Kosovu – ipak dovrši EULEX.

Nema komentara:

Objavi komentar