petak, 13. svibnja 2011.

PREDSJEDNIŠTVO BiH USKRATILO OBRAĆANJE AMBASADORU BARBALIĆU OKO KOSOVA U VIJEĆU SIGURNOSTI


Erol Avdović

Barbalić (photo UN)
NEW YORK, (Webpublicapress) – Po prvi puta od kad je BiH ušla u Vijeće sigurnost, s mandatom od januara 2010 do decembra 2011, njeni predstavnici nije se obratito tokom jedne otvorene debate. Zbog nemogućnosti da Predsjedništvo BiH usaglasi stavove oko Kosova, na sjednici na kojoj se razmatra redovni – tromjesečni izvještaj generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona o Kosovo – Ivan Barbalić, stalni predstavnik BiH u Vijeću sigurnosti nije dostavio svoj govor sekretarijatu UN-a, nite se do pred početak sjednice – planirao obratiti Vijeću, piše Avaz, pozivajući se na dobro obavjšetene diplomatske izvore u UN-u.


BOSANCI TEŠKO GOVORE O KOSOVU

Govoreći po uvjetom da ostane anoniman – jedan bh.diplomata, dotičnu je situaciju u izjavi za Avaz, opsiao “razočarenjem" u ovakav stavo Predsjedništva BiH," kao što bi to bio i svaki predstavnik zemlje, od koje se – kada dolazi iz odredjenog regiona – upravo očekuje da govori o dotičnoj tematici u Vijeću”. Kao što je poznato BiH je jedina zemlja sa prostora bivše Jugoslavije koja nije priznala Kosovo, pa neki analitičari tvrde kako je zvanično Sarajevo “posljednji talac srbijanske politike na Balkanu o Kosovu”.

U medjuvremenu, Barbalić se ipak sastao na kratko, kako su to potvrdili bh.diplomatski izvori – sa ministrom vanjskih poslova Srbije Vukom Jeremićem. Sastanak se dogodio u zgradi UN-a - nekoliko sati prije početka sjednice Vijeća sigurnosti, na kojoj Srbija želi plasirati svoj zahtjev – da Vijeće - kreira posebno tijelo sa mandatom UN-a za istragu, navodne trgovine organima na Kosovu i u Albaniji 1999.

MALI IZGLEDI BEOGRADA

Prema istim diplomatskim izvorima, Barbalić se u pratnji prvog sekretara Misije BiH u New Yorku, Adija Durmića, sastao sa Jeremićem u Palači naroda. Jeremić je, kako se doznaje - tom prilikom iznova ponovio očekivanje vlasti u Beogradu – da će BiH podržiti zahtjev Srbije: da se formira “ad-hoc” istražiteljski tim sa mandatom Vijeća sigurnosti, koji bi neovisno istraživao pomenutu ilegalnu trgovinu ljudskim organima, te sve – prema srbijanskim očekivanjima – referirao UN Tibunalu za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

No, kako to Avaz navodi, pozivajući se na zapadne diplomatske izvore – vrlo su male šanse da SAD, Velika Britanija, Francuska – kao predsjedavajuća Vijeća sigurnosti ovog mjeseca, te Njemačka - podrže srbijanski zahtjev za formiranjem takvog tijela. Pomenute zemlje uvjerene su da je istraga o navodnoj trgovin ljudskim organima na Kosovu, s obzirom da je već otpočela i da je povjerena EULEX-u – “u sasvim dobrim rukama”.

VRUĆI KROMPIR ZA SARAJEVO

Prilikom sastanka sa Jeremićem u UN-u, bh.ambasador Barbalić, kako se saznaje - “nije se konkretno odredio” prema zahtjevima Beograda za podrškom u vezi traženja da se formira ad-hoc UN tijelo za istragu navodnih zločina; predstavnik BiH je,  taj vrući krompir – prebacio u Sarajevo. Barbalić je naime potencirao da o svemu odlučuje Predsjedništvo BiH, te da je izlišno o tome razgovarati u New Yorku.

Nema komentara:

Objavi komentar