petak, 18. ožujka 2011.

U.N. PODRŽAVAJU VOJNU AKCIJU PROTIV GADAFIJA

NJEMAČKI VELEPOSLANIK u UN-u PETER WITTING UPOZORIO KAKO SE NE MOŽE POKRETATI VOJNA AKCIJA "KOJA SE TEMELJI NA OPTIMISTIČKIM PREDPOSTAVKAMA", JER TO MOŽE REZULTIRATI NOVIM LJUDSKIM ŽRTVAMA


Erol Avdović
(Audio WDR Radio link)



Veleposlanik Njemačke u UN-u Peter Wittng:
Berlin osudjuje kršenje ljudskih prava, ali nije za
vojnu intervenciju u Libiji (Photo Webpublicapress 2011)


Bila je to doista minimalna, pa možda čak i "pirova pobjeda": Sa svega jednim glasom iznad minimalne većine - Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je rezoluciju kojom se traži uspostava zone zabrane letova nad Libijom. Tako je francusko-britanski nacrt uz pridodani ruski amandman, ali i prilično žestoke prigovore iz Moskve, uz zahtjev da se pored zabrane letova  i automatski prekid vatre izmedju sukobljenih snaga osigura i nastavak diplomatske akcije. Uz prigovor Kine, Indije i Brazila, te sasvim jasne poruke iz Berlina -- da neće učestvovati u vojnim operacijama protiv Libije - ipak ostalo us jeni, da je Vijeće sigurnosti isposlovalo potrebni formalni dokumenat -- medjunarodni legitimitet za akciju, koju sada, praktično može započeti svaka zemlja članica NATO-a. Nije na odmet reći da će se očekivani sastamak zemalja koje su bliske toj opciji -- vojne intervencije protiv Gadafijevog režima, o svojim logističkim pripremama govoriti pod pokroviteljstvom francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyija.


Uostalom, glasnogovornik UN-a Martin Nezirki potvrdio je neposredno prije ovog javljanja za WDR Radio, kako će glavni tajnik Ban Ki-moon prisustvovati tom sastanku, te da je prvi čovjek svjetske organizacije "spreman učiniti sve što je potrebno kako bi se implementirala pomenuta rezolucija Vijeća sigurnosti" o uspostavljanju "non-fly" zone nad Libijom.

GLAS BiH BIO PRESUDAN

Kako stvari stoje, glas Bosne i Hercegovine u Vijeću sigurnosti bio je jedan od dva presudna, jer je za izglasavanje neke rezolucije u Vijeću sigurnosti potrebno minimum devet (ili dvotrećinska većina) od ukupno 15 zemalja članica, pod uvjetom da niti jedna od stalnih pet zemalja, ne uloži svoj veto. Za rezoluciju je na kraju glasalo 10 članica, dok je čak pet članica bilo uzdržano. Ne obazirući se na ekonomske interese u Libiji, kako su to neki sugerisali, predstavnici BiH na East Riveru na kraju su glasaliu korist uvodjenja “non-fly” zone nad Libijom. Medju pet uzdržanih bili su Rusija i Kina (uz Njemačku, Brazil i Indiju), dok su SAD glasale u korist rezolucije.

Rezoluciju su inače sponzorisale su Francuska, Velika Britanija, Liban (u ime Arapske grupe zemalja), Sjeverna Irska i Sjedinjene Države.Mali broj sponzora upravo dokazuje koliko se autorima ove rezolucije žurilo da izglasaju ovu odluku Vijeća sigurnosti. Sponzorima se bukvalno u zadnji čas pridružile SAD, dok je većina evropskih zemalja ostala van tog uskog kruga zagovarača (sponzora rezolucije) zone zabrane letenja i moguće akcije iz zraka radi implementacije “non-fly” zone.

NIJEMCI OSTALI PROTIV INTERVENCIJE

Njemački ambasador Peter Witting, objašnjavajući zašto je Berlin ostao uzdržan oko uvodjenja “non-fly” zone, naglasio je da se njegova zemlja izričito protivi vojnoj operaciji u Libiji: “Njemačke vojne snage zato neće ušestvovati u tim operacijama”, poručio je Witting. Protiv upotrebe bilo kog oblika vojne vanjske sile govorili su i predstavnici Brazila i Indija, izražavajući ujedno zabrinutost i osudu nasilja nad civilima u Libiji.

I ruski predstavnik u UN-u, Vitalij Churkin u svom je obraćanju kritikovao ponašanje Gadafijevog režima i nepoštivanje humanitarnih normi prema civilima, ali je snažno prigovorio na načinu kako su (u žurbi “i bez odgovora na mnoga pitanja”) vodjeni pregovori oko ove rezolucije. Rusija je cijelo vrijeme iznosila primjedbe, kako se pod plaštom intervencije ne smije dogoditi “okupacija” Libije. O tome su svojim riječima kasnije govorili i predstavnici Afrike u Vijeću sigurnosti, Gabon, Nigerija i Južna Afrika. Kako će se rezolucija i u kojoj mjeri implementirati, imajući historijska iskustva sa uvodjnjem zone zabrane letova u BiH 1992 (rezolucija Vijeća sigurnosti br. 781) -- ostaje naravno da se vidi narednih dana, znajući da Gadafijeve vojne, pa ni diplomatske mogućnosti nisu još za zanemariti. Odlučnost medjunarodne zajednice da zaustavi stradanje civila u Libiji ovaj put je očigledna, i na nju se izgleda neće dugo čekati.

Nema komentara:

Objavi komentar