srijeda, 16. ožujka 2011.

TRKA SA VREMENOM I SA GADAFIJEM


RUSI USPORILI DONOŠENJE ODLUKE * FRANCUZI OPTIMISTI OKO SVOG PRIJEDLOGA * PROŠLO 10 SATI ZA INTERVENCIJU

Erol Avdović
(link Avaz)

Zamjenik ambasadora Libije u UN-u, Ibrahim Dabashi:
"Treba intervenirati u slijedećih 10 sati"
(Photo Webpublicapress 2011)
NEW YORK (Webpublicapress U.N.) – Prava drama u Vijeću sigurnosti odigravala se u srijedu navečer, kada se u jeku pregovora o francusko-britanskom prijedlogu rezolucije o “non-fly” zoni nad Libijom Rusi predložili svoj tekst prijedloga. Time, kao da je donkle odgana i sumnja, da je dosadašnje rusko oponiranje naporima ostvarenju što bržeg konsensusa oko nove rezolucije za Libiju -- bilo “samo kozmetičko”. Rusi su doista, kao i Kinezi, uz Indiju, Brazil i Njemačku ostali protiv uvodjenja zabrane-zone letenja.



KLJUČ U RUSKIM RUKAMA

Izlazeći na kratko iz Vijeća sigurnosti ruski ambasador u UN-u, Vitalij Churkin, simbolično je stavio kažiprst na zatvorena usta, sugerišući da mu je zabranjeno da odgovori na bilo koje pitanje dok traju konsultacije iza zatvorenih vrata Vijeća sigurnosti. No, unutar Vijeća, Churkin je dodavanjem ruskih amandmana - zapravo zaustavio cijeli process, koji je prema navodima francuskih diplomata trebao kulminirati glasanjem za rezoluciju u četvrtak ujutro.






Predstavnik Ruske Federacije zatražio je izmjenu teksta rezolucije, zahtjevajući stavljanje u nju - riječi “prekid vatre” umjesto “zabrane letenja”. Promjena semantika osigurala bi prema aurorima amandmana – nastavak diplomatske umjesto moguće vojne akcije u okviru implementiranja zone zabrane letova.

Prema tim amandmanima, koje nisu našle niti na veliko opiranje Amerikanaca, tek ukoliko Gadafi, s jedne i pobunjenici, s druge strane ne prekinu vatru, u odredjenom vremenu propisanom rezolucijom onda bi se iznova trebalo sazvati Vijeće sigurnosti UN-a, i tek onda razmotri nove, još oštrije mjere. Ta, “korak, po korak”, umjesto ekspresna diplomatska akcija – odgovarala je očito Washingtonu, koji bi očito mogao nastaviti javno kritikovati Gadafijev režim zbog kršenja ljudskih prava, a zapravo izbjeći uključenje u “vojnu akciju” u koju ga guraju evropski saveznici, posebno Francuska.

DESET SATI ZA AKCIJU VEĆ PROŠLO

No, takva “postepena” akcija u malo čemu je odgovarala dramatičnim upozorenjima zamjenika libijskog ambasadora Ibrahima Dabashia, koji je samo nekoliko sati ranije novinarima rekao, kako je “pukovnik Gadafi izgubio pamet” jer svim snagama napada svoje sugradjane da bi povratio kontrolu nad izgubljenim treritorijama. Dabashi koji se sa većinom libijskog diplomatskog personala u New Yorku odmetnuo od Gadafijevog režima rekao je da bi medjunarodna zajednica “trebala reagovati u narednih 10 sati” ukoliko se želi spriječiti pad Bengazija i daljnje krvoproliče u Libiji.

Prema nekim analizama, Gadafi vodi rat na tri fronta protiv pobunjenika: na vojnom polju on uveliko vraća strateške položaje u priobalnom pojasu. Drugo, on vodi i “propagandni rat”, u jednoj vrsti kontrolirane medijske ofanzive. Iz Tripolija dopiru poruke, kako je već “kasno za zonu zabrane letova”, jer će u slijedećih 48 sati cijela Libija, uključujuči i Bengazi biti vraćeni, iako se vjerodostojnost tih navoda ne može neovisno potvrditi.

Na koncu, preko prijedloga, koji zagovara “samo prekid vatre” (isključujući intervenciju preko “non-fly” zone”), nastavlja se “curenje vremena” preko Vijeća sigurnosti (slično kao ii u slučaju Bosne 1995), naravno u korist Gadafija. Zato su analitičari su inicijalno bili skloni upozoriti, da bi ruska diplomatska akcija u UN-u u New Yorku, Gadafiju mogla “kupiti” još nekoliko nedjelja – dovoljno da povrati kontrolu nad strateškim gradovima. Ukoliko, Vijeće sigurnosti ne odluči da bude ekspeditivnije.

AMERIKANCI BLIŽI FRANCUSKIM STAVOVIMA?

Ambasador Gerard Araud: Nazad u Vijeće sigurnosti
(Photo Webpublicapress 2011)
Američka ambasadorka Susane Rice rekla je poslije završenih konsultacija, kako njena vlada nastavlja sa pregovorima oko predloženih rezolucija, kako bi se došlo do teksta koji bi omogućio ozbiljnu akciju: “Mi smo zainteresirani za široki spektar akcije, koji će efektivno zaštititi civile i povećati pritisak na Gadafijev režim, da zaustavi ubijanje i dozvoli libijskom narodu da izrazi svoje aspiracije ka budućnosti slobodno i mirno”, rekla je Rice.

Na prethodnoj sesiji konsultacija iza zatvorenih vrata Vijeća sigurnosti, kako je to za Webpublicapress potvrdio diplomata, koji je učestvovao na sastanku, Amerikanci su se držali prilično rezervirano. Ali su istaknuli, da bi – ukoliko se zona zabrane letenja nad Libijom usvojila – “ona morala biti drugačije (efikasnije – op.a.) implementirana nego u Bosni prije 15 godina”.

Riječi američke ambasadorke Susan Rice mogle bi se protumačiti kao najava – žešće imlementacije eventualno uspostavljene zone zabrane letenja nad Libijom nego nad BiH od 1992 do 1995.

Prije nego što su novinari saznali za paralelni ruski prijedlog izmjenjene rezolucije u Vijeću sigurnosti, francuski ambasador u UN-u Gerard Araud okupljenim novinarima rekao je kako njihov prijedlog rezolucije  napreduje. “Pravimo progress”, potvrdio je i njegov glasnogovornik Stephane Crouzat.

Nakon dramatičnih apela za pomoć od strane libijskih diplomata u New Yorku, kao Libana koji zastupa interese Arapske Lige u Vijeću sigurnosti, diplomati iz 15 zemalja članica u srijedu navečer raspravljali su “paragraph po paragraph” pomenutog nacrta rezolucije o autorizaciji zone zabrane letenja nad Libijom.

Nema komentara:

Objavi komentar