utorak, 15. ožujka 2011.

RUSI SE PROTIVE, AMERIKANCI SKEPTIČNI


REZOLUCIJA O ZABRANI LETENJA NAD LIBIJOM PREDSTAVLJENA, ALI MEDJU ČLANOVIMA VIJEĆA SIGURNOSTI PODJELE OSTAJU

Erol Avdović
(link original: AVAZ)

Hillary Clinton i Vitaliy Churkin u UN-u.
(Photo UN 2010 - Webpublicapress Archive)
NEW YORK (Webpublicapress U.N.) – Diplomati iz 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a, u utorak poslije podne dobili su u ruke prvi nacrt rezolucije, koju je u ime grupe arapskih zemalja predstavio libanski ambasador u UN-u, Nawaf Salam. Rezoluciju kojom se faktički traži uspostava zone zabrane letova nad Libijom skrojile su Francuska i Velika Britanija, a do utorka poslije podne – rezolucija još nije imala oficijalnih sponzora, osim ove tri zemlje.

OKUPACIJA LIBIJE?

O rezoluciji će se medjutim, sigurno govoriti još dosta, jer su Rusi, kako se to saznaje iz diplomatskih izvora, koji su učestvovali u konsultacijama iza zatvoreinih vrata nastavili da ulažu primjedbe “tačku po tačku”. Moskva za sad predvodi grupu zemalja koje pokazuju vrlo malo apetita za pomenuti britansko-francuski prijedlog.



Rusi se “ne slažu sa najviše aspekata u ponudjenoj rezoluciji”, tvrdi naš diplomatski izvor. Oni su se posebno usprotivili “primjeni svih dozvoljenih mjera” shodno “Poglavlju sedam” (Chapter 7) Povelje UN-a, koje u dozvoljava medjunarodnu intervenciju u nekoj zemlji. Prema saznanjima WPP, Rusi su postavili “provokativno pitanje” da li se shodno ovom nacrtu rezolucije “sprema okupacija Libije”.

I AMERIKANCI ISTIČU PROBLEME

Prema istim izvorima, koji su dostupni WPP, “novina je što su Amerikanci izrazili svoju skeptičnost, ali i bojazan – da bi rezolucija, ovako predstavljena – “kao potpuna blokada Libije”, bila problem za administraciju u Washingtonu”. No, za sad nije jasno, da li bi taj “problem” bio političke naravi, s obzirom na izbornu 2012, ili više logistički, s obzirom da bi SAD morale osigurati večinu vojnog “hardwarea” (brodova i aviona) za implementaciju “non-fly” zone.

BiH JOŠ BEZ STAVA

Bosna i Hercegovina, koja je do kraja ove godine nestalna članica Vijeća sigurnosti, kao predstavnica Istočnoevropske skupine naroda – čeka na stav iz Sarajeva. Do sad se BiH nije po ovom pitanju posebno izjašnjavala, iako je jedina zemlja u Vijeću sigurnosti, koja o zoni zabrane letenja može govoriti i iz vlastitog iskustva; rezolucijom Vijeća sigurnosti br. 781 iz oktobra 1992, nad BiH je bila uspostavljena zona zabrane letova, koju su implementirale snage NATO-a.

LIBIJSKA “NON-FLY” ZONA TREBA BITI DRUGAČIJA

Tokom posljednje runde konsultacija u Vijeću, u utorak poslije podne, predstavnici Sjedinjenih Država, pomenuli su primjer “non-fly zone nad Bosnom”, pominjući da bi “eventualno uspostavljenu zone zabrane letova nad Libijom trebalo drugačije (efikasnije – op.a.) održavati nego u BiH”, saznaje WPP iz pomenutih diplomatskih izvora.

Prema istim saznanjima, ne veliki entuzijazam za izglasavanje ove britansko-francuske rezolucije o “non-fly” zoni nad Libijom kroz vidljivu rezerviranost pokazuju Kina, Indija, Njemačka, Brazil i dvije afričke zemlje Gabon i Nigerija. Da bi se jedna rezolucija izglasala u Vijeću sigurnosti potrebno je minimum devet od 15 zemalja članica, uz uvjet da ni jedna od pet stalnih zemalja članica ne uloži svoj veto.

Kraj.-

Nema komentara:

Objavi komentar