četvrtak, 17. ožujka 2011.

BOSNA PRESUDILA - MOGUĆA INTERVENCIJA PROTIV GADAFIJA?


EKSPRESNO USVOJENA ZONA LETENJA NAD LIBIJOM: ODOBRENE "SVE POTREBNE MJERE"

TRIJUMF FRANCUSKE DIPLOMATIJE * MOSKVA I PEKING OSTALI UZDRŽANI UZ SNAŽNE PRIGOVORE "ZBOG NEODGOVORENIH PITANJA" *  GLASAJUĆI U KORIST ZONE ZABRANE LETENJA BiH PRESUDILA U KORIST USVAJANJA * NJEMAČKA PROTIV VOJNE OPCIJE * NAGOVJEŠTAJ EVROPSKE PODJELJENOSTI * ULTIMATUM ILI NE

U.N. – 17.mart 2011 – 19:32 h local time

Francuski ministar Alain Juppe i Ban Ki-moon:
"Trijumf francuske diplomatije, ili nove podjele ..."?
(Photo UN 2011 - Arhiv Webpublicapress)
NEW YORK, (Webpublicapress – U.N.) – Sa svega jednim glasom iznad minimalne većine - Vijeće sigurnosti usvojilo je rezoluciju kojom se traži uspostava zone zabrane letova nad Libijom. Samo nekoliko sati prije glasanja delegacije 15 zemalja članica usaglasile su se da ne bojkotuju francusko-britanski nacrt uz pridodani ruski amandman, koji je pored zabrane letova tražio i automatski prekid vatre izmedju sukobljenih snaga i nastavak diplomatske akcije.

GLAS BiH BIO PRESUDAN

Za rezoluciju je na kraju glasalo 10 članica, dok je čak pet članica bilo uzdržano. To je samo jedan više od minimalne dvotrećinske većine od devet članica, koliko je potrebno da bi se neka rezolucija izglasala. Može se reći da je glas BiH bio jedan od dva koji su presudili u korist uvodjenja “non-fly” zone nad Libijom. Medju pet uzdržanih bili su Rusija i Kina (uz Njemačku, Brazil i Indiju), dok su SAD glasali u korist rezolucije.Uoči samog zasjedanja predstavnik jedine zemlje iz jugoistočne Evrope u Vijeću sigurnosti, ambasador Bosne i Hercegovine u UN-u, Ivan Barbalić najavio je za WPP kako će BiH glasati u korist rezolucije. Time su se odgnale dileme, pa i spekulacije o “nejedinstvu Predsjedništva BiH zbog protivljenja jednog od tri kabineta” u Sarajevu.

“Ljudski životi moraju biti zaštićeni, a ljudska prava i poštivanje zakona o humanitarnom pravu moraju biti poštovani”, rekao je Barbalić, dodajući kako BiH poziva vlasti Libije da prekinu nasilje nad civilima: “Mi snažno vjerujemo da je usvajanje ove rezolucije korisno za gradjane Libije”, rekao je u kratkom obraćanju u Vijeću, odmah poslije glasanja ambasador Ivan Barbalić.

FRANCUZIMA SE JAKO ŽURILO

Rezoluciju pod brojem "1973" sponzorisale su Francuska, Velika Britanija, Liban (u ime Arapske grupe zemalja), Sjeverna Irska i Sjedinjene Države.

Mali broj sponzora upravo dokazuje koliko se autorima ove rezolucije žurilo da izglasaju ovu odluku Vijeća sigurnosti. Sponzorima se bukvalno u zadnji čas pridružile SAD, dok je većina evropskih zemalja ostala van tog uskog kruga zagovarača (sponzora rezolucije) zone zabrane letenja i moguće akcije iz zraka radi implementacije “non-fly” zone.

Uzimajući riječ prije glasanja, ministar vanjskih poslova Francuske Alain Juppe je naglasio kako su se nasilje nad civilima “više nego udvostručilo” od kako je usvojena prva rezolucija o uvodjenju embargo na oružje u februaru: “Dok ovo govorim Gadafijeve snage nastavljaju svoje brutalne napade na gradove i mjesta koji su bili oslobodjeni …”, rekao je francuski ministar.

EVROPSKE PODJELE OKO INTERVENCIJE

Juppe je dramatično apelovao kako je ostalo “vrlo malo vremena, vrlo malo dana ili čak – vrlo malo sati” da se zaustavi Gadafijevo nasilje.

Njemački ambasador Peter Witting, objašnjavajući zašto je Berlin ostao uzdržan oko uvodjenja “non-fly” zone, naglasio je da se njegova zemlja izričito protivi vojnoj operaciji u Libiji: “Njemačke vojne snage zato neće ušestvovati u tim operacijama”, poručio je Witting.

Muamer Gadafi -- neće više držati govore u UN-u?
(Photo UN  - Arhiv Webpublicapress)
Protiv upotrebe bilo kog oblika vojne vanjske sile govorili su i predstavnici Brazila i Indija, izražavajući ujedno zabrinutost i osudu nasilja nad civilima u Libiji.

RUSI I AFRIKANCI NA ISTOJ STRANI

I ruski predstavnik u UN-u, Vitalij Churkin u svom je obraćanju kritikovao ponašanje Gadafijevog režima i nepoštivanje humanitarnih normi prema civilima, ali je snažno prigovorio na načinu kako su (u žurbi “i bez odgovora na mnoga pitanja”) vodjeni pregovori oko ove rezolucije. Rusija je cijelo vrijeme iznosila primjedbe, kako se pod plaštom intervencije ne smije dogoditi “okupacija” Libije. O tome su svojim riječima kasnije govorili i predstavnici Afrike u Vijeću sigurnosti, Gabon, Nigerija i Južna Afrika.

PRORADILI CRVENI TELEFONI

Do odluke u Vijeću sigurnosti, za koju su neki analitičari vjerovali da će ipak doći kasnije, došlo se za manje od sat vremena konsultacija iza zatvorenih vrata, ali na razini ambasadora. U četvrtak prije podne maksimalno su radili “crveni telefoni”, izmedju prijestolnica zemalja članica Vijeća sigurnosti, ali je većina diplomatskih radova  odradjena, ipak u New Yorku. 


Nedoumice i rezerviranost pojedinih delegacija anulirana je zbog dramatičnih upozorenja, da bi se – ukoliko se ostvare Gadafijeve prijetnje, prije napada na Bengazi, mogao dogoditi masakr nad civilima. Nasilje nad libijskim civilima bilo je dovoljno da Kina, Rusija, Indija, Brazil i Njemačka, prihvate da ostanu uzdržane, ali ne i da glasaju u korist  ove rezolucije.

DOZVOLJENE "SVE MJERE"


- Rezolucija je potpuno u duhu “Poglavlja 7” (Chapter Seven) Povelje UN-a, koje dozvoljava intervenciju medjunarodnih snaga, pa je tako otvorena mogućnost za ‘hirurške’ napade iz zraka na položaje Gadafijevih snaga ukoliko nastave sa ofanzivom u kojoj stradaju civili”, rekla je za Webpublicapress diplomatkinja koja je učestvovala u pripremi ove rezolucije na ekspertskoj razini.

Usvajanje rezolucije može se smatrati uspjehom francuske diplomatije, ali uz snažno izražene konceptualne rezerve, poput stavova Berlina. 


Koliko je ovo bilo značajno za Pariz pokazuje dolazak Alaina Juppea na sjednicu Vijeća sigurnosti. Novinari su naime bili iznenadjeni, zbog čega je poslijepodnevna sesija Vijeća sigurnosti, koja se obično zakazuje za 15 sati po lokalnom vremenu, pomjerena za 18 sati. Tek kad se na sjednici pojavio novi šef francuske diplomatije, bilo je jasno da se “čekalo slijetanje poslijepodnevnog aviona iz Pariza u New York”.

Nema komentara:

Objavi komentar