utorak, 19. srpnja 2011.

MASOVNI ZLOČINI U BOSNI SU SE MOGLI IZBJEĆI?







(Webpublicapress/Nacional) 


Mladić i Michael Rose... (WPP)
Iako je to sada u sferi nagadjanja, važno je iznova registrovati pisanje medjunarodnog tiska, koje ovih dana čini se opravdano proziva medjunarodnu zajednicu i sam NATO savez zbog kašnjenja s vojnom intervencijom u Bosni izmedju 1992 i 1995. Naravno - s jasnom porukom, da su se masovni zločini, najstrašniji u Europi, od Drugog svjetskog rata na ovamo, pa i sam genocid u Srebrenici - možda mogli izbjeći. 

Zapravo izjava britanskog generala Michaela Rosea, iako zvuči kao “naknadna pamet” ili posipanje pepelom, ne bi se smjela ignorirati bar od povjesničara ili novinara.

DA SU POSLUŠALI ALIJU ...?


Sir Michael Rose javno je progovorio o ulozi NATO-a i UN-a u ratu u BiH. Za Financial Times Rose je rekao kako je NATO zajedno sa SAD-om "sistemski potkopavao mirovne napore UN-a u BiH" jer je naoružavao i trenirao muslimane i Hrvate u toj zemlji. 



Istaknuo je kako se mogao spriječiti rat u BiH da su se NATO snage rasporedile u BiH kad ih je 1992. godine zvao Alija Izetbegović. 

"Da se to dogodilo, ne bi se dogodio ni rat ni masakr. No, gore od toga je što je NATO i nakon dolaska UN-a koji je imao humanitaran zadatak, potkopavao mirovne napore UN-a naroužavanjem muslimana i Hrvata", rekao je general Rose. 


Pojasnio je kako je to naoružavanje dalo lažnu nadu muslimanskom stanovništvu kako će povratiti teritorij pomoću oružja. Ističe kako je zbog toga uništen kredibilitet UN-a, pa njegova misija nije ni mogla uspjeti. 

"Misija UN-a je kolabirala 1995. godine, a to je ohrabrilo Mladića da napadne Srebrenicu", kaže Rose i pojašnjava kako UN-ove "plave kacige" nisu imale ni mandat niti su bile opremljene za borbeno djelovanje. 




NI CLINTON NIJE POPUSTIO
"To je bio zadatak NATO-a, a oni su se ograničili na svoje djelovanje iz zraka, bombardiranjem", zaključuje Rose. Valja još podsjetiti da je američki predsjednik Clinton stavio veto na odobreno ukidanje embarga na oružje Bosni i Hercegovini u augustu/kolovozu 1995, više od mjesec dana nakon zločina u Srebrenici, i nepuna tri mjeseca prije pregovora u Daytonu.


Nema komentara:

Objavi komentar