četvrtak, 18. kolovoza 2011.

BOSANSKI NEPOTIZAM I KORUPCIJA


Piše: Mirela Kukan (Avaz - link)
Mirela Kukan
Nakon premijerovog brata, ministrovog zeta, gradonačelnikovog sina... sve nade u buđenje političke volje za borbu protiv korupcije pale su u vodu. U Bosni i Hercegovini ne postoji politička volja za borbu protiv korupcije na najvišem nivou, upozorila je Grupa država za borbu protiv korupcije (GRECO), važna institucija Vijeća Evrope, koja je izvijestila o katastrofalnoj situaciji u našoj zemlji. Novinski stupci u posljednja dva dana preplavljeni su informacijama o nepotističkim imenovanjima na važne direktorske pozicije, koje provodi nova vlast predvođena SDP-om.



Za tako malo mjeseci vladanja platformaške koalicije, zaista su prekobrojni primjeri kadrovskih kombinatorika u kojima su uhljebljenja na dobro plaćenim javnim funkcijama našli brat jednog premijera, zet jednog ministra, sin jednog gradonačelnika, šura jednog stranačkog lidera...

Razočarenje građana je ogromno, jer nadali su se da će se s dolaskom nove vlasti konačno nešto promijeniti nabolje. Međutim, doživjeli su ogorčenje uvidjevši da su tek poneki dresovi promijenjeni, ali način vladanja po receptu Sulejmana Tihića i Harisa Silajdžića ostao je isti.

Nije tako davno bilo kada je Tihić sestru Rusmiru Tihić-Kadrić udomio u Ministarstvu za ljudska prava BiH, a mlađeg sina Emira u Upravu Gradske tržnice. Silajdžić je, pak, u poslijeratnim godinama sestru Sedžidu promovirao u bh. ambasadora u Pakistanu.

O Silajdžićevom majstoru nepotizma Svenu Alkalaju da se i ne govori, jer taj se pobrinuo da brojnu i rodbinu, ali i prijatelje rasporedi u udobne savjetničke i ine diplomatske fotelje.

Nagledao se naš narod, dakle, mnogo afera u posljednjih 20 godina i zato mu je najmanje trebalo da nakon prošlogodišnjih izbora doživi reprizu.

Još manje se očekivalo da će lider izbornih pobjednika Zlatko Lagumdžija kao zaliven šutjeti na posljednje skandale. Upravo on i njegov SDP u vrijeme svog opozicionog djelovanja, na ovakve pojave su reagirali takvom galamom da je bilo nemoguće ne poželjeti da oni dođu na vlast i konačno zaustave kriminal, korupciju, nepotizam, a pokrenu ekonomiju i razvoj zemlje.

Nažalost, nakon premijerovog brata, ministrovog zeta, gradonačelnikovog sina... nade u buđenje političke volje za borbu protiv korupcije pale su u vodu.

Nema komentara:

Objavi komentar