subota, 20. kolovoza 2011.

SVI ZNAJU SAMO SARAJEVO NE


Erol Avdović (Avaz - dnevni komentar)
Da je Hrvatska Amerika, što nije, a kako to uoči dolaska Angele Merkel u Zagreb primjećuju upravo hrvatski komentatori, njemačka kancelarka bi na prvoj stanici svog balkanskog političkog piknika, na kojem želi potvrditi lidersku poziciju u tom dijelu Evrope, imala prvo susret s hrvatskim državnim odvjetnikom. On bi je onda ispitao šta ona zna o poslovima Ive Sanadera. U skladu s načelom prvo pravo, pa tek onda politika!
Još 2007. Merkel je podržala HDZ u izbornim TV spotovima i izgledala politički zaljubljena u stasitog Dalmatinca Sanadera. Od njega se morala distancirati već 2009., kada je razotkrivena afera Hypo banke i Ivine korupcionaške veze s predsjednikom bavarske Kršćansko-socijalne stranke Edmundom Stojberom (Stoiber). Do danas oba ova politička pobratima politički koštaju Merkel.

Njena Kršćanska demokratska unija početkom godine je već poražena na njemačkim regionalnim izborima. A sve ankete pokazuju da bi Merkel sada podržalo svega 35 posto Nijemaca, nasuprot koalicije koju vodi Socijaldemokratska partija i kojoj je već naklonjeno 51 posto glasača.

Njemačka kancelarka je danas nepopularna i u onom dijelu Evrope u kojem spašava finansijski krajnje nelikvidnu Grčku, dok, očito s ideološkim predrasudama, još agitira protiv evropske kompatibilnosti jedne ekonomski krajnje efikasne Turske. Ipak, u Beogradu će, osim poziranja uz šarmantno "proevropskog" Borisa Tadića, Merkel imati šansu da mu došapne: "Nema Evrope bez priznavanja Kosova"!

Bit će još poziranja i uz visprenog Igora Lukšića u Podgorici te stamenog Hašima Tačija u Prištini. Znaju ovi balkanski pragmatičari da dočekuju njemačku kancelarku, bez obzira što Merkel lično više ne kotira visoko na regionalnoj političkoj berzi. Svi znaju, samo ne i u Sarajevu, od kolikog bi značaja bilo organizirati slijetanje aviona Bundesvera i na Butmir i dolazak njemačke kancelarke.

Umjesto što su Merkel vazalski pohodili u Berlinu, odmah nakon izbora prošle jeseni, Tihić i Izetbegović trebali bi se zapitati šta radi "njihova" diplomatija u Njemačkoj i šire. Nažalost, BiH ne samo da nema vladu već odavno nema ni diplomatiju!

Kada se i ako se u BiH bude dogodio legalni i politički obračun s domaćom korupcijskom hobotnicom, po uzoru na razračunavanje sa Sanaderom u Hrvatskoj, onda se i bh. diplomatija mora pročešljati iz temelja. Neka nedolazak Merkel u Sarajevo posluži kao podsjećanje na taj nezaobilazni posao!

Nema komentara:

Objavi komentar