srijeda, 17. kolovoza 2011.

TURSKA SE NE ŠALI SA SIRIJOM


Erol Avdović

Ahmet Davutoglu
NEW YORK (Webpublicapress) – Prema pisanju turskog tiska vlasti u Ankari sve su frustriranije potezima sirijske vlade zbog nastavka stradanja civila u toj zemlji. Prema riječima jednog turskog diplomate u UN-u u New Yorku, Turska se u slučaju Libije i Sirije opredjelila za kurs podrške demokratskim promjenama: “Demokratija i ljudska prava su u osnovi te naše strategije”, rekao je ovaj diplomata u razgovoru za Webpublicapress.


OPET CRVENI TELEFONI

Najviši turski dužnosnici, premjer Recep Tayyip Erdogan i ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, kritikovali su iznova Damask, jer Sirija “pokušava da zavara Tursku produžavajući vojne operacije prema civilima”.

U svojim opetovanim telefonskim razgovorima sa predsjednikom Sirije Basharom Al Asadom, nakon što je sa njim, 9.augusta gotovo šest sati u Damasku razgovarao ministar Davutoglu, turski lideri ponovili su oštra upozorenja sirijskoj strani. Davutoglu je prvo telefonirao svom kolegi, šefu sirijske diplomacije, Waledu al-Moalemu, još u nedjelju navečer nakon što su sirijski tenkovi ii vojni brodovi otvorili vatru na mediteransku luku Latakia.

Davutoglu je prema pisanju turskog dnevnika Zaman, od srijede, ponovio svoje nezadovoljstvo zbog toga što su se sirijski tenkovi, koji su povučeni iz grada Hama, gdje su pucali po prosvjednicima, sada upotrebljeni na drugim lokacijama.

Bashar Al Asad: Ne čuje dobro?
Time je Davutoglu donekle reterirao od svog prethodno iznesenog zadovoljstva, zbog povlačenja tenkova iz Hame, odmah nakon njegovog susreta sa Al Asadom, 9.augusta.

“Operacije u Hami su zaustavljene, ali tenkovi čekaju van grada. Operacije su nastavljene u drugim gradovima. Je li vi to nas zavaravate”, upitao je prema navodima Zamana, turski ministar vanjskih poslova Davutoglu svog sirijskog sugovornika Al Mualema.

ERDOGAN IZNENADJEN

Još oštriji je bio premjer Erdogan, navodi isti izvor: On je u telefonskom razgovoru sa Al Asadom rekao da je Turska čekala da vidi da sirijske vojne operacije protiv civila prestanu, ali se to nije dogodilo:”Šta to radite”, upitao je Erdogan, izražavajući svoje izravno nezadovoljstvo sa sirijskim akcijama.

Kako to navodi turski tisak, ova Erdoganova i Davutogluova upozorenja dio su politike “posljednja riječ”, nakon čega mi se mogle očekivati drugačije mjere. Niti jedan od medija medjutim ne spominje izravnu vojnu akciju, iako su riječi turskih dužnosnika nabijene intonacijom upozorenja koja miriše na gubitak strpljenja, ta i to – da se diplomacija već iscrpljuje, i da iza toga možda slijedi neka odlučnija akcija.

Tayyip Erdogan: Šta to radite?
Mjere koje bi se mogle preduzeti protiv Sirije sigurno će biti na dnevnom redu u četvrtak (18.august), kada je u Ankari zakazan sastanak Nacionalnog Vijeća sigurnosti (MGK Milliet Guvenlik Konsil). Na sastanku će pored generala turske vojske prisustvovati i turski ambasador u Damasku, koji je za tu priliku hitno pozvan u Ankaru. Sa tog sastanka bi doista mogla procuriti “posljednja riječ” Basharu Al Asadu, nakon čega više nema povratka nazad.

Turska je druga najača sila NATO pakta, odmah proslije Sjedinjenih država, sa najviše vojnika i najvećom oružanom moći, ali ne posjeduje nuklearno oružje. Prema nekim novinskim izvješćima Turska je planirala da kreira “tampon zonu” (buffer zone) na granici sa Sirijom, ali su ti medijski navodi demantirani sredinom tjedna od turskog ministra obrane Ismeta Yilmaza osobno.  

Nema komentara:

Objavi komentar