četvrtak, 26. svibnja 2011.

BAN KI-MOON POŽURIO A WASHINGTON ZAKSANIO DA REAGIRA MLADIĆEVOG UHIĆENJA





Serge Brammertz
(Photo Luiz Rampelotto)
Erol Avdović

NEW YORK (Webpublicapress) – Medju prvima, ako ne ii prvi od svih svjetskih političkih lidera, generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon oglasio se o hapšenju Ratka Mladića. Prvi čovjek UN-a, svoj sud o uhićenju prvog sa liste preostalih haaških optuženika iznio je u Parizu: 


“Ja znam da ovo nije prava prilika, ali dozvolite mi da kažem nekoliko riječi o vijestima da je uhapšen Ratko Mladić.
Ovo je historijski dan za medjunarodnu pravdu. Hapšenje označava važan korak u našoj kolektivnoj borbi protiv nekažnjavanja, kao ii za rad Haaškog tribunala (ICTY)”, rekao je Ban, pozdravljajući “napore predsjednika (Borisa) Tadića i srbijanske vlade”.


I dok Ban nije oklijevao oko iznošenja svog suda o privodjenju Ratka Mladića okrivljenog od strane ICTY izmedju ostalog ii za zločin genocida u Srebrenici (1995), u Washingtonu je tareakcija donekle kasnila; do podne, po lokalnom vremenu na istočnoj obali SAD – nije bilo zvaničnog reagiranja niti iz State Departmenta niti iz Bijele kuće.

To je navelo na prve analitičke špekulacije, da je Mladićevo hapšenje u Srbiji, zateklo iznenadjeno zvanične američke krugove, koji u prvi mah nisu znali šta sve da stave u svoje službene reakcije. Mladićevo privodjenje pred lice pravde ii očekivana ekstradicija Haaškom tribunal – s američke strane Atlantika, u medijskim krugovima se dovodi u vezu sa veoma negativnim izvještajem glavnog tužitelja ICTY Sergea Brammertza, koji se u Vijeću sigurnosti UN-a treba razmatrati 6.juna.

Bivši pomoćnik američke državne tajnice Madeline Allbright, sada jedan od glavnih urednika u Bloomerg Newsu, James Rubin, izjavio je u četvrtak, kako je hapšenje Mladića, ma koliko dobrodošla vijest – ipak dogadja koji je stigao prekasno. Rubin je sugerirao da je to hapšenje npolitičko, te da nema sumnje da iza toga stoji neka vrsta političke kalkulacije na strani službenog Beograda.

Erol Avdović 





Nema komentara:

Objavi komentar