ponedjeljak, 22. kolovoza 2011.

BEZ HIPOKRIZIJE: MESIĆ ŽALI ZBOG PADA GADAFIJA


Prijatelji: Mesić i Gadafi 2010
Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić oglasio se posebnim priopćenjem za tisak u povodu rušenja Gadafijevog režima u Tripoliju. Kao što je poznato pukovnik Gadafi smatrao se Mesićevim prijateljem, prenosi "Slobodna Dalmacija": "Pobuna ograničenih razmjera što je prije više od pola godine počela u jednome dijelu Libije , završava rušenjem režima u Tripoliju". U svom stilu Mesić je prozvao i UN iza čijeg okvira poduzela intervencija protiv Libije.
"Deseci tisuća zračnih udara NATO snaga, kao i završne operacije u kojima su, prema svemu sudeći, sudjelovale i pomorske snage Atlantskoga saveza, slomili su gotovo potpuno otpor snaga lojalnih pukovniku Gadafiju.", naveo je Mesić u priopćenju.


Bivši predsjednik nije želio komentirati Gadafijev režim niti ga ocjenjivati "bez ikakvih iluzija o njegovome karakteru u kontekstu onoga što smatramo demokracijom, ali i uz punu svijest o strogo sekularnom karakteru vlasti što je srušena". Mesić je izrazio žaljenje što su borbe i NATO udari odnijeli veliki broj ljudskih života u Libiji.
KO JE KRIV ZA LIBIJU 
"Mogu također potvrditi da je vlast u Tripoliju pokušavala s tom porukom preko svih raspoloživih kanala doprijeti do zemalja koje su igrale ključnu ulogu u organiziranju i vođenju vojnih operacija u Libiji.", stoji u Mesićevom priopćenju u kojemu on upozorava i na opasnosti korištenja UN kao pokrića za metode koje se teško može dovesti u sklad s Poveljom svjetske organizacije.


Mesić kaže kako iz prve ruke tvrdi da je Gadafi bio spreman potpuno se povući iz javnog i političkog života, uz čvrsto obećanje da neće biti prepreka ni uvođenju višestranačkog sustava, ni reformama, ali uz uvjet da prethodno prestanu NATO napadi.
"Iskreno želim Libijcima da ostvare mir i zadrže kontrolu nad bogatstvima svoje zemlje, a u interesu njezinoga daljeg napretka i demokratskog razvoja. Također izražavam nadu u nastavljanje dobrih hrvatsko-libijskih odnosa u najboljem interesu obiju zemalja.", zaključio je Mesić koji se danas na svoju inicijativu sastao s veleposlanicima KineRusije i SAD u Hrvatskoj.
GADAFI JE BIO DOBAR ZA HRVATSKU
Mesić i Ban Ki-moon
"Razmijenjena su mišljenja o najnovijem razvoju događaja u Libiji, pri čemu je Predsjednik Mesić iznio svoju sliku stanja, podsjetivši da je upravo on, kao Predsjednik, otvorio libijski prostor za Hrvatsku, kao i da je Libija bila prva izvanevropska država koja je priznala samostalnu Hrvatsku, izrazio zabrinutost zbog mogućeg razvoja zbivanja u toj sjevernoafričkoj zemlji, informirao o verbalnoj osobnoj poruci pukovnika Gadafija koju je primio prošloga tjedna, te predao veleposlanicima zabilješku o toj poruci", stoji u priopćenju iz Mesićevog ureda.


(Izvor: Slobodna dalmacija)

Nema komentara:

Objavi komentar