ponedjeljak, 22. kolovoza 2011.

U LIBIJI NOVA REVOLUCIJA POBJEDJUJE STARU?


Oprezan: Mustafa Abdel Jalil
Čelnik Nacionalnog prijelaznog vijeća (NCT), političkog tijela libijskih pobunjenika, rekao je u ponedjeljak da je epoha Moamera Gadafija završena i izrazio nadu da će libijski čelnik biti uhvaćen živ. Na konferenciji za novinare u Bengaziju, Mustafa Abdel Džalil rekao je da za sada ne zna gdje se nalazi Moamer Gadafi, objasnivši da nekoliko dijelova Tripolija još nije pod nadzorom pobunjenika, uključivo onaj u kojem se nalazi Gadafijeva rezidencija.

"Gadafijeva epoha je završena", rekao je, upozorivši ipak libijski narod da post-Gadafijevo razdoblje neće biti bez zamki.
BITKA ZA TRIPOLI JOŠ TRAJE
Dodao je da bitka za Tripoli nije još završena i da se nastavlja u nekoliko četvrti, uključivo sektor Bab al-Azizija u kojem se nalazi Gadafijev stožer.
"Ne možemo reći da su naši revolucionari preuzeli potpun nadzor nad Tripolijem. Bab al-Azizija i neke zone u okolici još nisu pod našim nadzorom i prema tome ne znamo nalazi li se Gadafi ondje", rekao je.
"Nadamo se da će Moamer Gadafi biti uhvaćen živ kako bi mogao imati pravedno suđenje", dodao je.
Potvrdio je da su dvojica Gadafijevih sinova, Muhamed i Saif al-Islam, uhvaćeni.
Abdel Džalil je također zaprijetio da bi mogao podnijeti ostavku zbog osveta nad pripadnicima Gadafijevih snaga.
Mutassim Gaddafi s Hillary Clinton
(Washington 17. 06. 2009)
"Danas sam zabrinut zbog nekih djela izvan zakona, počinjenih izvan okvira i naloga vođa revolucionara, osobito osveta", rekao je. "To bi mogao biti razlog ili uzrok moje ostavke", upozorio je Abdel Džalil, bivši Gadafijev ministar pravosuđa koji se pobunjenicima pridružio na samom početku.
Libijski pobunjenici uhitili su i trećeg sina Moamera Gadafija, Sadija, objavila je nešto kasnije televizija Al Arabija. U rukama ustanika od nedjelje su najstariji Gadafijev sin Muhamed (41), koji im se sam predao, i Saif al-Islam (39). Pojedinosti o uhićenju Sadija Gadafija (38) zasad nisu poznate.
Sadi je bio zapovjednik libijskih specijalnih snaga i navodno je osobno naredio da se puca na civile na početku ustanka u Bengaziju. U mladosti je bio profesionalni nogometaš, pa je tako "dogurao" i do libijske nogometne reprezentacije kojoj je jedno vrijeme bio i kapetan. Kasnije je bio i predsjednik libijskog nogometnog saveza.
Moamer Gadafi ima sedam sinova i kćer Ajšu.
Agencije su u međuvremenu objavile da je došlo i do žestokih sukoba između Gadafijevih snaga i ustanika nekih 15 kilometara od tuniske granice. Gadafijeve snage pokušavaju zaustaviti njihov prodor do granice.
Također, Gadafijeve snage napustile su bojišnicu kod Brege, istočno od Tripolija, i počele se povlačiti u smjeru Sirta, Gadafijeva rodna grada.
DRŽAVNA T.V. PALA - PROPAGANDA SE NASTAVLJA
Saif Al-Islam Gaddafi: Nazvao
Sarkozyija "klaunom"
Libijska džamahirijska televizija u Tripoliju pala je u ruke ustanika, objavio je glasnogovornik oporbenih snaga.
Nedugo prije njegove objave, program državne televizije se "zacrnio". "Revolucionari su upali u zgradu televizije pošto su ubili vojnike koji su je čuvali. Sada je ona pod njihovom kontrolom, rekao je, kako ga prenosi Reuters.
Približava se kraj Gadafijeva režima, ocijenila je u ponedjeljak Europska unija, pozivajući da se u Libiji brzo održe slobodni izbori i ističući da će pad režima u Tripoliju dati "nov zamah" arapskom proljeću.
"Svjedoci smo kraja Gadafijeva režima", rekla je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton. "Pozivam Gadafija da odmah odstupi s vlasti i izbjegne daljnje prolijevanje krvi", dodala je.
Osim toga, EU je uputio neizravno upozorenje sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu da bi i on mogao doživjeti jednaku sudbinu. On je u nedjelju odbacio poziv zapadnih zemalja da se povuče s vlasti.
Britanski premijer David Cameron, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i talijanski premijer Silvio Berlusconi pozvali su u ponedjeljak snage libijskog čelnika Muamera Gadafija da polože oružje, prenose agencije.
ZAPADNI PLAN ZA POSTGADAFIJEVU LIBIJU
"Njegov režim se urušava i povlači", rekao je britanski premijer David Cameron nakon sastanka britanskog nacionalnog vijeća za sigurnost posvećenog Libiji. "Gadafi mora prekinuti borbe bez uvjeta i jasno pokazati da odustaje od nadzora Libije", dodao je. "Po zadnjim informacijama, velika većina Tripolija od sada je pod nadzorom boraca za slobodu premda se borbe nastavljaju, ponekad osobito žestoko", rekao je.
Cameron je kazao da nema informacije o tome gdje se nalazi Gadafi, ali je dodao da su uhićena najmanje dvojica njegovih sinova.
Zadovoljan: Nicolas Sarkozy
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy također je pozvao Gadafijeve snage da prekinu borbe i polože oružje. "Predsjednik je pozvao snage koje su još odane režimu da okrenu leđa kriminalu i ciničnoj sljepoći svojeg vođe tako da odmah prekinu borbe, odreknu se oružja i okrenu legitimnim libijskim vlastima", kaže se u priopćenju njegova ureda. Sarkozy nastavak borbe Gadafijevih snaga naziva "neodgovornom".
Talijanski premijer Silvio Berlusconi pozvao je pukovnika Gadafija da okonča "beskoristan otpor", a pobunjenike da izbjegnu odmazdu.
"Pozivamo pukovnika Gadafija da prestane s tim beskorisnim otporom i poštedi svoj narod daljnje patnje", rekao je talijanski premijer u priopćenju.
Italija je bila najbliža Gadafijeva europska saveznica dok naglo nije promijenila svoju poziciju u travnju i podržala NTC.
Rusko ministarstvo vanjskih poslova u kratkom je priopćenju izrazilo nadu da će promjena režima, koja postaje očita, napokon zaustaviti krvoproliće u Libiji.
U međuvremenu su ulazak ustaničkih snaga u Tripoli pozdravile Organizacija islamske konferencije (OIC) i Arapska liga.
(Izvor: HINA)

Nema komentara:

Objavi komentar