utorak, 23. kolovoza 2011.

BOSANSKA SKANDAL DIPLOMATIJA SE NASTAVLJA


Ministar Sven Alkalaj
Radio Slobodna Evropa donosi osvrt Dženane Halilovic na rad u Ministarstvu Vanjskih poslova BiH, navodeći kako u toj instituciji "vremena za nedipolomatske ispade ima, od seks skandala, pa do službenih putovanja na egzotične lokacije, na koja je ministar potrošio 1,5 milion KM". Pri tome se posebno analizira mjesto i uloga ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja, za koga se kaže da je u tehničkom mandatu proputovao "cijeli svijet". Sa tom slikom o Alkalaju slažu se i mnogi analitičari.

Kamen o koji se spotiče formiranje vlasti u BiH je pozicija ministra vanjskih poslova. Stranke Platforme na čelu s SDP-om insistiraju da mjesto pripadne njima, dok one iz RS isto žele svojim predstavnicima. U pozadini brojnih pregovora u Ministarstvu traje više ne tako tihi rat koji je eskalirao prepiskama putem štampe i međusobnih vrijeđanja uposlenih, ali i državnih poslanika, začinjen negativnim revizorskim izvještajima, egzotičnim putovanjima i seks skandalima.
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj kao član specijalnog žirija učestvuje u izboru 10 najboljih idejnih rješenja za logo za ljudska prava - posljednja je vijest sa stranice MVP BiH.
Bez zakona o vanjskim poslovima
Na egzotičnoj lokaciji: Alkalaj u Indoneziji,
16-ta Ministarska konferencija Nesvrstanih
Nusa Dua na Baliju, 27 maj 2011.
Naša zemlja je, kako stoji dalje, od samog početka snažno podržala inicijativu za izradu vizuelnog znaka koji bi bio simbol jednakosti, kako individualnih tako i kolektivnih ljudskih prava, i imala je veoma zapaženo mjesto u dosadašnjim aktivnostima oko realizacije ovog projekta.

S druge strane, BiH se ne može pohvaliti da je s jednakim entuzijazmom njen ministar radio i na ostvarivanju jednakosti u samoj državi, na šta je bezbroj puta i upozorena naročito presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić - Finci.
No, vremena za nedipolomatske ispade itekako je bilo, od seks skandala, koji su od skidanja pedofilskog sadržaja u Ministarstvu sezali do in-flagrante činova u samoj zgradi Ministarstva, ali i na službenim putovanjima mahom na egzotične lokacije, na koja je ministar je sa saradnicima prošle godine potrošio 1,5 milion KM.

Ovakvo se stanje moglo i očekivati s obzirom da BiH nema zakon o vanjskim poslovima, kaže Denis Pelić iz CCI.

„Samo u prvih šest mjeseci 2011. godine to je osoba koja od 15 zasjedanja na 10 nije bila. Pri tome je u tehničkom mandatu obišao cijeli svijet, prisustvovao različitim kulturno-sportskim manifestacijama i drugim događajima za koja smatramo da nije bilo potrebe da sam ministar bude na takvim mjestima. Bilo bi puno poželjnije da se puno više založio kako bi se usvojio novi zakon o vanjskim poslovima. Ministar je zaradio samo za ovih pola godine preko 33.000 KM, plus sve te dnevnice“, navodi Pelić.

Ministarstvo djeluje po smjernicama vanjske politike još iz 2003. godine, a koje je dalo Predsjedništvo BiH, koje su u pojedinim segmentina odavno zastarjele.

Izmislio ga: Haris Silajdzić
Također, ni Predsjedništvo od osnivanja do danas nema usaglašene principe po kojima bi bh. diplomatija morala da funkcioniše. Nisu rijetki ni diplomatski ispadi članova Predsjedništva - poput onih kada jedan član Predsjedništva govori na zasjedanju Generalne skupštine UN-a, a drugi uputi protestno pismo generalnom sekretaru na njegovo obraćanje.

I ovo se nejedinstvo održava na ukupnu sliku bh. diplomatije, a ono što se mora jeste naći upravo jedinstvene kriterije, navodi direktorica vanjskopolitičke inicijative BiH Denisa Sarajlić - Maglić.

„Ono što trenutno imamo nije vanjska politika nego je samo reakcija na globalna dešavanja. I ovisno o tome koliko se mi uspijemo interno organizovati po pojedinim pitanjima, to može biti relativno uspješno, kao što je bio primjer s našim predsjedavanjem Vijećem sigurnosti UN. Ali isto tako, nažalost, imamo puno više negativnih primjera koji su odraz nedostatka i vanjske politike i zakona o vršenju vanjskih poslova.“

Netransparentnost trošenja novca, spojena sa političkim previranjima oko toga ko će naslijediti Alkalajevu fotelju, dovela su i do posljednjeg u nizu skandala, odnosno prepiske šefa diplomatije sa zastupnicom u bh. Parlamentu Dušankom Majkić.

Svojevremeno je Majkićeva nazvala Alkalaja sistemskom greškom, te ga javno izvijestila kako će obavještavati o svim nepravilnostima, na šta je ministar uzvratio dijelom na ličnoj, a dijelom na političkoj osnovi - osvrnuvši se na insistiranje SNSD-a da u raspodjeli vlasti dobiju upravo njegovu fotelju. Majkićeva ne spori interes SDSD-a za mjesto ministra vanjskih poslova i tvrdi da nema ništa lično protiv Alkalaja, ali protiv njegovih postupaka, kaže, ima:

„Način na koje raspolaže u Ministarstvu sa javnim novcem je takav da bi u svakoj civilizovanoj zemlji odavno bio osuđenne samo od političke partije koja ga je postavila na takvo mjesto nego i od građana koje on predstavlja. Njegovo ponašanje je takvo jer ne postoje mehanzimi kojima se može sankcionisati.“

Komisija za vanjska poslove Parlamenta BiH nedavno je odbila izvještaj o radu Ministarstva za prošlu godinu dok se ne ispitaju navodi iz pisma koje je njima, ali i Predsjedništvu BiH, uputila zamjenica ministra Ana Trišić - Babić. U pismu je navedeno mnogo optužbi, od toga da je narušena nacionalna struktura, pa do toga da je umjesto nje, čiji je to opis poslova, sve akte potpisivao ministrov pomoćnik.

Komisija će, kako kaže njen predsjedavajući Mirza Kušljugić ispitati sve navode, ali navodi kako je MVP BiH podbacilo, naročito u pojedinim segmentima.
Alkalaja zasjenili skandali
Mirza Kušljugić rijetko uspješni
ambasador BiH u UN-u
„I to pogotovo u segmentu ekonomske diplomatije, koja je najavljivana kao jedna posebna novina Ministarstva. I tu je bilo bez strategije, i tu je bilo nešto što je više ličilo na političku ekonomsku diplomatiju nego na državnu ekonomsku diplomatiju. I mislim da je tu najveća šansa propuštena. BiH još uvijek ima izuzetnu poziciju koju može da iskoristi i u arapskom svijetu i u Rusiji“, ocjenjuje Kušljugić.

Najveća stvar bh. diplomatije u posljednjih skoro pet godina otkakao je Alkalaj na funkciji je nestalno članstvo BiH u Vijeću sigurnosti UN.
No zasjenili su ga brojni skandali, uključujući i to da je njime predsjedavao ministar koji je u tehničkom mandatu i pod četverogodišnjom zabranom CIK-a zbog sukoba interesa, te se ne može kandidovati za bilo koju neposredno ili posredno izabranu funkciju u periodu od četiri godine.

Nema komentara:

Objavi komentar