četvrtak, 25. kolovoza 2011.

HELMUTH KHOL PROTIV MERKEL: NJEMAČKA IZGUBILA KOMPAS


 Andjelko Šubić (Deutsche Welle)

"Njemačka već godinama nije veličina s kojom se može računati - niti prema unutra, niti prema van", piše bivši njemački kršćanskodemokratski kancelar Helmut Kohl. Angela Merkel je prisiljena biti oprezna s tom kritikom. Doduše, u članku koji je ove srijede objavljen u časopisu "Internationale Politik" Helmut Kohl niti jednom riječju ne spominje "svoju curicu", kako su zvali sadašnju kancelarku Angelu Merkel u Kohlovo doba, ali glasno prosvjeduje kako Njemačka više nije ono što je bila u njegovo doba. Khol (na slici desno) smatra se inače za "političkog oca" aktalne njemačke kancelarke Merkel, koju je i pored toga što joj ne vjetaju ruže kod kuće, američki magazin "Forbes" izabrao za "najmoćniju ženu svijeta" u 2011.

"Što hoće ovaj Berlin"?


"Kancelar ujedinjenja" ne razumije, zašto je Njemačka trebala biti suzdržana dok se u Vijeću sigurnosti UN-a glasovalo o Libiji, ne slaže se sa ukidanjem vojne obveze u Njemačkoj, smeta ga i nedosljedna energetska politika, a nije mu niti jasno ponašanje Berlina prema krizi u Grčkoj i u mjerama za spas eura.
Njemačka je, smatra Kohl, izgubila kompas, a "kada netko nema kompas, kada dakle ne zna, gdje stoji i gdje teži i prema tome nema formiranu odluku kamo da vodi i kako da oblikuje, onda se ne drži na onome što možemo smatrati kontinuitetom njemačke vanjske politike jednostavno stoga jer se ne razumije što to znači."
Doduše, Kohl za prijem Grčke u zonu eura okrivljuje vladu socijaldemokrata Gerharda Schrödera, ali upozorava da se sada mora svim silama braniti ideja Europe - inače zajednici prijeti raspad. No najviše ga smeta što Njemačkoj prijeti opasnost pretvoriti se u "hirovitu i neuračunljivu" zemlju koja ne zna, što hoće i kamo teži.
Oprezan odgovor kancelarke…
Bivši njemački kancelar se doduše posve povukao iz političkog života, ali još uvijek uživa golemu popularnost i njegove riječi imaju veliku težinu. Tako i čelnik mladih kršćanskih demokrata, Philipp Mißfelder upozorava kako se Kohlova kritika "ne smije gurnuti u stranu". Utoliko je i odgovor njemačke kancelarke, objavljen u Süddeutsche Zeitung od ovog četvrtka (25.8.) - veoma oprezan.
Njemačka kancelarka piše kako se "ne može dovoljno istaknuti" uloga Helmuta Kohla u ujedinjenju Njemačke i Europe, ali ipak upozorava starog kancelara kako "svako doba ima svoje osobite izazove" i kako njena vlada "radi na tome, odlučno savladati izazove našeg doba, zajedno s našim partnerima u Europi i u svijetu."
...i manje oprezan ministra vanjskih poslova

Obzirom da je velik dio kritike bivšeg kancelara bio upućen njemačkoj vanjskoj politici i kao primjer ističe boravak američkog predsjednika u Europi gdje je "samo preletio" preko Njemačke u posjeti Poljskoj, što se, kako Kohl misli, u njegovo doba jedva moglo dogoditi, osobito se pogođenim osjetio njemački ministar vanjskih poslova Westerwelle iz koalicijskog partnera CDU-a,iz stranke liberala.
On također podsjeća bivšeg kancelara kako "za nas nije samo odlučujuće njegovati stara partnerstva" i kako tu nije riječ o promjeni smjera vanjske politike Njemačke. "U svijetu 21. stoljeća je također neophodno ozbiljno uzimati nova središta moći u svijetu i razvijati nova strategijska partnerstva". Ministar ukazuje bivšem kancelaru koji je u međuvremenu proslavio 81. rođendan, kako su to "jednostavna saznanja novog vremena jer je svijet usred promjena."
 Autor: Anđelko Šubić (agencije)

Nema komentara:

Objavi komentar