utorak, 5. srpnja 2011.

CLINTON VJERUJE DA ĆE OBAMA POBJEDITI 2012, ALI MU SE SVIDJA I MIT ROMNEY

Piše:  Erol Avdović
Zajedno i u 2012: Obama i Clinton
NEW YORK (Webpublicapress) – Kada bivši predsjednik Bil Clinton izgovori bilo kakvu kritiku ili pohvalu oko izborne arene, kao što je to bio slučaj s njegovim obraćanjem na “Festivalu ideja” (Aspen Ideas Festival) u Coloradu, upravo uoči proslave 4.jula – američkog Dana nezavisnosti, onda njegove riječi odmah dobiju medijska krila i eho koji zna potrajati neko vrijeme.


NAJOPASNIJI REPUBLIKANCI
“Uvjek sam neodlučan da kažem ko su najjači kandidati, jer sam uplašen da ih ne dokusurim, a ja nemam prava da to radim”, započeo je svoju besjedu o sve bližim predsjedničkim izborima 2012, u maniru političkog mudraca, što Bill Clinton i jeste. Zatim se bivši američki predsjednik “odvažio” da poreda te svoje favorite medju predsjedničkim kandidatima, ali na strani republikanaca. Naravno, s izuzetno odmjerenim političkim predumišljajem.
“Znate, ja volim guvernere; Volim Jona Huntsmana i Mit Romnneya”, označio je vrh svoje republikanske ljestvice Clinton, zapravo samo čitajući puls javnog minijenja. Jon Huntstman, bivši guverner savezne države Utah, rodjen je 1960, bio je najmladji američki ambasador u Singapuru 1992, a 2008 po drugi put je izabran za guvernera Utaha sa čak 78 posto glasova. Kao i Romney, Huntstman je krščanin mormonske denominacije. Ovoj dvojici, posebno na polju ekonomije – krajnje mjerodavnim kandidatima, u politici, iako iza kulisa, mormonstvo je ipak pripisivano kao “otežavajuća okolnost”, jer ono vezuje za ne previse popularne religijske sekte u Americi.
SUMNJIVE POHVALE
Mit Ramney - stručnjak za ekonomiju
No, vremena su se izgleda promjenila, i Clinton to ne može, a da ne prepozna medju prvima, pa njegovo izdvajanje Romneya isto tako predstavlja upiranje prstom u već sada najjače republikanske protivnike demokrata. Za bivšeg guvernera države Massachusetts, Romneya Clinton je ironično primjetio, da je dobro što se on više ne izvinjava zbog toga što je medju prvima u Americi, u svojoj državi uveo zdravstveno osiguranje, kao što je to uradio i Obama na saveznoj razini.
Kao istinski politički djentlmen, Clinton je pohvalio i Huntstmana, ka “autentičnog kandidata, s dobrom familijom, ikonoklastičnom figurom …”! Dodao je čak kako je važno da Huntstman “nije desno orijentirani ideolog”. Time je zapravo, ideološki ograničio i Romneya.  U isto vrijeme, Clinton je s puno optimizma i političke samouvjerenosti najavio da će predsjednik Barack Obama ponovo pobjediti, jer iza sebe ima rezultate, koji se već mogu pobrojati.
OBAMA SPASIO AMERIČKU EKONOMIJU
Analitičari već slažu sa bivšim predsjednikom, koji je uoči velikog američkog praznika podsjetio, kako je aktuelni šef Bijele kuće, ipak svojom intervencijom spasio Ameriku od ekonomske depresije. Obama je, podsjetio je Clinton, ne samo spasio američku automobilsku industriju, učinivši je iznova svjetski konkurentnom, posebno u utrci sa Japancima, već je tu industriju natjerao da se restruktuira. Ovih dana američke novine podsječaju, kako je Obama, kada je 2009-te krenuo u taj posao obnove autoindustrije, ta grana američke privrede, na svjetskom tržištu imala samo dva posto udjela u proizvodnji automobile na baterije. Dvije godine kasnije Amerikanci, već proizvode 20 posto auta na struju u svjetskim razmjerima.

Nema komentara:

Objavi komentar