srijeda, 6. srpnja 2011.

ZAŠTO JE GUNTER GRASS PROTIV NOVINARA SENZACIONALISTA

Grassove knjige prevedene na arapski
Gunter Grass
(Deutsche Welle) -- Sala je dupke puna, mnogi novinari sjede na podu. Puno je TV-kamera, mlađi novinari su istup svjetski poznatog književnika pratili na kamerama svojih mobilnih telefona. Njemački nobelovac Günter Grass nema dlake na jeziku. "Kod vas interesantno ima prednost nad relevantnim", glasi jedna od centralnih tačaka njegove kritike. Novinari, dakle mi, ne koncentrišemo se dovoljno na ono što je bitno, dakle na suštinu, već trošimo naše riječi, rečenice, cijele odlomke da bi pisali o recimo cipelama, koje nosi i bavili se pitanjem da li one odgovaraju uz njegove pantalone. To je svakodnevna praksa u njemačkom novinarstvu, ubijeđen je Grass.


"Takvo novinarstvo razvučeno je i opterećeno senzacijama", upozorio je Grass sa visoko podignutim kažiprstom. "Naslovi (headline) su važniji od izvještaja sa pozadinom", nastavlja književnik. Time hoće da kaže da su kratke najave bitnije od kritičke analize , naprimjer, klimatskih promjena, reforme Bundeswehra ili moći kojom raspolažu farmaceutski koncerni i lobisti. Takve novinare Guenter Grass, kako kaže, nikako ne voli i tražio bi da se za njih ogradi prostor oko Bundestaga i da im se na taj način zabrani pristup. "To nije ni tako loša ideja", šali se jedan novinar, koji sjedi na podu i prati njegovo predavanje. 

Günter Grass sa mladim novinarkama u HamburguA onda se Grass ponovo vraća novinarstvu. Dnevnim novinama prebacuje "bulevarizaciju", optužujući ih da sve više poprimaju karakteristike bulevarske štampe. Mladim novinarima ukazuje da su nedovoljno nezavisni i da njeguju izvjesni "činovnički kult razmišljanja". Mlađa generacija sedme sile, prisutna u sali, među njima mnogi koji su završili studij, iza sebe imaju opsežnu praksu i volontarijat  ali i ugovore na određeno vrijeme, bili su pomalo iritirani ovim Grassovim riječima. 
Nepravilnosti u društvu
Günter Grass smatra da ima puno nepravilnosti, na koje novinari moraju upozoravati. Demokratija, čiji je značaj njegova generacija godinama i mukotrpno spoznavala, ugrožena je neukrotivim kapitalizmom, moći banaka i rastućim brdom dugova. S obzirom na njihovu moć, političari su previše brzo odustali od tržišne privrede zasnovane na socijalnim principima. Sve su primjetljivije i dublje klasne razlike.  Rezultat svega je "da građani okreću leđa demokratiji". A sukrivicu za sve, po riječima Grassa, snose i novinari, koji nisu dovoljno kritički nastrojeni, ne postavljaju potrebna pitanja i ne pitaju dovoljno duboko. Dodao je i da ovim govorom ne želi izazvati revoluciju, ali da želi postaviti pitanje opravdanosti sistema.
Günter Grass i njegov veliki prijatelj Willy BrandtGünter Grass i njegov veliki prijatelj Willy Brandt
Jedan od prisutnih novinara dobacio je Grassu da mu je glas prelijep da bi pričao "priče za laku noć". Novinar ikako ne može da prihvati da je "suodgovoran za pad ili eroziju demokratije", kako je sugerirao Grass. Drugi opet lakonski primjećuje: "Grass ne želi proglasiti revoluciju! Šteta!"
Slavni književnik nastavlja sa kritikom. "Jesam li pretjerao? Ako jesam, onda nisam dovoljno!" Ističe da je pomenuo samo neke od slabosti u društvu, neke od stvari, koje novinari previđaju. Imao bi on još štošta toga reći. O moći medijskih koncerna ili dosadnih televizijskih Talkshowua. Ipak odustaje. "Govorili ste o onome, što nam leži na duši, gospodine Grass", kaže jedan duboko zamišljeni novinar. "Onda sam sigurno uradio nešto pogrešno", odgovara šeretski Grass. Nakon okončanja manifestacije, izlazi na hamburšku ulicu okupanu kišom i ulazi u taxi. Lula u ruci, cipele se slažu uz pantalone. Ovaj detalj u izvještaju ne bi mu se dopao. Ali, previše je interesantan da ne bi bio relevantan. Ili?
Autor: Naomi Conrad/ Jasmina Rose


Nema komentara:

Objavi komentar