utorak, 5. srpnja 2011.

HASAN NUHANOVIĆ DOBIO TUŽBU PROTIV HOLANDIJE


Hasan Nuhanović



Holandski apelacioni sud zaključio je danas da je država Holandija odgovorna za smrt trojice muslimana poslije pada Srebrenice u julu 1995. godine i naredio je vladi da plati odštetu njihovim porodicama. "Sud je presudio da je holandska država odgovorna za smrt ovih ljudi pošto holandski kontingent UN nije smio da ih izruči" snagama bosanskih Srba, izjavila je predstavnica za štampu tog suda u Hagu, prenio je Reuters.


Utvrđena istina

Advokatica odbrane Karlijn Teuben rekla je da će pažljivo proučiti presudu prije nego što odluči o eventualnom ulaganju žalbe, javio je AP. 
Građansku parnicu protiv Holandije pokrenuli su Hasan Nuhanović, prevodilac kome su u Srebrenici ubijeni brat i otac, i porodica Rize Mustafića, koji je takođe ubijen.


Holandski Okružni sud je 2008. godine zaključio da Holandija nije odgovorna za neuspijeh svojih trupa da zaštite srebreničku enklavu 1995. godine, a tužitelji su uložili žalbu na tu presudu.

Holandski pripadnici mirovnih snaga UN bili su zaduženi za takozvanu "sigurnosnu zonu" u Srebrenici, koju su u julu 1995. godine zauzele snage Vojske Republike Srpske nakon čega su izvršile genocid nad bošnjačkim stanovništvom.

Holandska vlada, koja je više puta bila meta optužbi zbog Srebrenice, tvrdila je da su UN ostavile na cjedilu holandske vojnike pošto im nisu poslale vazdušnu podršku protiv srpskih snaga.

Današnja presuda bi, kako je naveo AP, mogla da omogući porodicama drugih žrtava masakra u Srebrenici da zatraže odštetu od Holandije.

Hasanova pobjeda

Bivši prevodilac u holandskom bataljonu u Srebrenici Hasan Nuhanović izjavio je  da je zadovoljan presudom suda u Hagu kojom je Holandija proglašena "djelimično krivom" za smrt njegovog oca i brata, koje su u julu 1995. ubili
pripadnici Vojske Republike Srpske.

"Zadovoljan sam pogotovo zbog toga što je sud potvrdio sve naše tvrdnje iz tužbe – da su moji otac, brat i majka 13. jula 1995 bili na silu i protivno svojoj volji istjerani iz holandske baze i predati VRS, iako je holandski bataljon imao dovoljno informacija da zna šta će se sa njima dogoditi", rekao je Nuhanović.

"Najgorim što je doživio u ovom postupku", Nuhanović je nazvao tvrdnju da "holandski bataljon nikada nije nikoga izbacio iz svoje baze", kojom se tokom osmogodišnjeg postupka branila država Holandija.

Kazao je da je bio "frustriran" zbog takvog stava Holandije i da "nije očekivao" pozitivnu presudu. Ista presuda odnosi se i na smrt Rize Mustafića, koji je, takođe, bio izbačen iz logora holandskih vojnika, iako je u bazi radio kao električar.
Mustafićeva porodica, takođe, je dobila pravo na odštetu.

Nuhanović je najavio da će zatražiti odštetu od Holandije u odvojenom parničnom postupku. "Ja ću, kao i do sada, raditi sve na šta imam pravo", rekao je on

Holanđani iznenađeni

Ministarstvo odbrane Holandije je  iznenađeno današnjom odlukom suda u Hagu.
Neimenovani zvaničnik Ministarstva izjavio je holandsku agenciju ANP da će presuda biti pažljivo proučena prije nego što bude odlučeno koji će koraci biti preduzeti. Holandija može uložiti žalbu na današnju odluku suda.

Isti zvaničnik je podsjetio da je prije današnje odluke žalbenog vijeća, Okružni sud u Hagu u prvostepenoj presudi ocijenio da su holandske trupe --  imunitet, budući da su u Srebrenici djelovale pod okriljem UN i odbacio odštetni zahtjev rođaka žrtava.

(Izvor - Avaz, Sarajevo)       

Nema komentara:

Objavi komentar