nedjelja, 7. kolovoza 2011.

MILORAD DODIK: BOLJE BITI ENTITET U BiH NEGO PROVINCIJA U SRBIJI


Piše: Faruk Vele (Avaz - link) 
Dodik zaboravio šta je pričao
«Republika Srpska nije država», «Bolje je biti entitet u BiH, nego provincija u Srbiji», «Krivci za dešavanja u BiH su nacionalističke stranke», «Dejtonska BiH je naš put», «Karadžić mora odgovarati»... Ne, ovo nisu aktuelni medijski istupi nekog zaboravljenog demokrate iz Banje Luke koji bi zbog ovakvih stavova danas morao strahovati  za budućnost svoje djece. 


Ovo su, vjerovali ili ne, izjave predsjednika SNSD-a i RS Milorada Dodika, koji odavno zapjenušano prezire sve što ima ikakve veze sa državom BiH i Bošnjacima.

Republika šumska

One su zabilježene 1997. godine, odnosno 1999. godine kada je «demokrata» Dodik entitet, čijim odvajanjem od BiH sada učestalo prijeti, posprdno nazivao «republika šumska»!
Faksimil Dodikovih intervjua za «Dnevni avaz» 1997. godine

Dodik je tako u intervjuu «Dnevnom avazu» 20. januara 1997. godine istakao da mu se čini da je ekonomska situacija u RS daleko teža od one u  Federaciji BiH.

- Što govore i sve analize koje se rade na planu uspoređivanja. Ekonomski život u RS je skoro zamro, veliki je broj ljudi koji su u stanju socijalne potrebe, a čuo sam da na prostoru Federacije nema više kolektivnih smještaja dok ih je u RS na desetine. Situacija u RS će dolaskom proljeća biti još teža ako ne i katastrofalna. Smatram da je to na neki način realan pritisak na vlasti RS da uđu u procese izgradnje zajedničkih institucija i provođenje Dejtonskog sporazuma u cjelini – rekao je Dodik.

Nadalje, lider RS je naveo da je, što se tiče Radovana Karadžića i svih koji su optuženih, «to stvar koja je za nas već završena i koja samo treba da se sprovede».

- Svako ko je učestvovao u ovdašnjim dešavanjima mora biti podvrgnut određenoj proceduri preispitivanja vlastite uloge. Desilo se ogromno stradanje i ono zahtjeva takvo šta – istakao je tada Dodik.

Potpuni razvoj

U intervjuu «Avazu» kojeg je dao u Dejtonu 16. novembra 1999. godine, ali ovaj put kao predsjednik Vlade RS, Dodik je konstatirao da je «RS u potpunosti otrgnuta od Miloševićevog režima i da u njoj sve više prevladava svijest da je bolje biti entitet u BiH, nego provincija u Srbiji».

- To je moje duboko mišljenje koje, vjerujem, dijeli veliki broj stanovnika RS. Srpski narod u dejtonski konstruiranoj BiH ima više šanse za svoj potpuni razvoj nego ako bi bio dio Srbije, što žele neki nacionalisti – smatrao je tada Dodik.

Suočen s činjenicom da je njegov tadašnji partner iz Koalicije «Sloga» Živko Radišić posjetio Miloševića od kog se RS, kao, distancirala, Dodik tvrdi da on ne može utjecati na to ko će s kim sjediti i razgovarati.

- Ali, znam da su rezultati tog razgovora takvi da Miloševićeva pozicija u RS nije ojačana, već smo uspjeli da još jednom definitivno kažemo da želimo da radimo na dejtonskoj BiH i da je to naš put – konstatirao je Dodik, napominjući  da SDS ima problema sa radikalima kojih se mora riješiti.
Faksimil Dodikovih intervjua za «Dnevni avaz» 1999. godine

Nema komentara:

Objavi komentar