četvrtak, 30. lipnja 2011.

AMERKANCI POMAŽU ODRŽIVI POVRATAK U BOSNI



Višegrad: Na Drini ćuprija
(WPP Archive 2011)
Američki ambasador u BiH Patrick Moon u četvrtak je boravio u općini Višegrad.
 
Povod je bila završnica projekta podrške održivog povratka Bošnjaka u ovom dijelu Bosne u čijem je sufinansiranju učestvovala i ambasada SAD-a u BiH. Ambasador Moon, u pratnji supruge, ovom je  prilikom posjetio  povratničku porodicu Edina Karamana u naselju Okrugla. 


Mladi bi trebali biti medju prvima

On je jedan od rijetkih mladih ljudi koji se sa suprugom i dvije kćerke vratio na svoje prijeratno ognjište i koji živi od svog rada:

„Ovo je prelijepo i nama je jako drago da smo bili dio programa koji mu je omogućio da se vrati ovdje sa porodicom i gradi svoju budućnost“, kazao je ambasador Moon.

„Imam plastenik od 100 kvadrata, kravu, stado ovaca tako da se nekako može živjeti. Pomoć da unaprijedim svoju poljoprivrednu proizvodnju mi je i više nego dobro došla“, kazao je povratnik Edin Karaman.

Projektom podrške održivog povratka Bošnjaka na području opštine Višegrad obuhvaćene su 32 povratničke porodice od kojih je njih 27 dobilo pomoć za poljoprivredne djelatnosti dok je pet porodica dobilo pomoć za popravku kuća.

Projekti za povratnike

Projekt koji ulazi u završnu fazu vrijedan je 134.000 američkih dolara od čega je ambasada SAD-a osigurala 25.000 dolara, UNHCR 20.000 dolara, Ministarstvo izbjeglica i raseljenih osoba FBiH izdvojilo je 60.000 KM te resorno ministarstvo RS-a 65.000 KM.

„Porodica Karaman je primjer da ništa nije nemoguće kada želite živjeti u svom domu i od svog rada. Nije postojao ni jedan razlog da se dvoumimo oko pomoći ovoj porodici“, istakao je ministar za izbjeglice i raseljene osobe u Vladi FBiH Adil Osmanović. 

Nakon Višegrada, američki ambasador u BiH posjetio je i općinu Goražde gdje je sa predstavncima ove lokalne zajednice pored ostalog, razgovarao i o mogućnostima podrške projektima od značaja za ovu općinu.

 

Ambasador Moon ovom prilikom najavio je skoru realizaciju projekta otvaranja američkog kulturnog centra u Goraždu. 

Boravak u ovom dijelu BiH američki ambasador okončano je posjetom opštini Novo Goražde.

Nema komentara:

Objavi komentar