petak, 1. srpnja 2011.

GLAD U SJEVERNOJ KOREJI: POČELI JESTI TRAVU?



Sjeverna Koreja: trpe i šute
(WPP photo archive)
PYONGYANG - Sjeverna Koreja zatvorila je sveučilišta na deset mjeseci, a studente poslala na rad u tvornicama, gradilištima i poljima, kako bi pomogli ekonomiji koja je u katastrofalnom stanju, tvrde južnokorejski mediji. Britanski veleposlanik Peter Hughes za Reuters je rekao da, iako o tome nije bilo službenog priopćenja, može potvrditi da su vlasti u Pyongyangu mobilizirale studente.

Osim što bi trebali pomoći ekonomiji, prema nekim teorijama, studenti će obnavljati područja koja je nedavno pogodio razorni tajfun.
Analitičari u Japanu i Južnoj Koreji vjeruju da se studente želi raspršiti kako bi se spriječilo izbijanje prosvjeda na kampusima po uzoru na arapsko proljeće - no, iako je Sjeverna Koreja nedavno kupila opremu za interventnu policiju, nije bilo nikakvih naznaka da se spremaju neredi.
Velika proslava

Hughes i drugi stručnjaci smatraju da će se studentska radna snaga iskoristiti i za pripreme za veliku proslavu kojom će se u travnju 2012. obilježiti 100. rođendan osnivača države Kim Il Sunga. Za tada su vlasti najavile da će Sjeverna Koreja postati velika i ekonomski bogata nacija.
- Prije neke dvije godine, Sjeverna je Koreja najavila da će sagraditi 200.000 stanova kako bi se smanjio kroničan nedostatak. Do sada je sagrađeno tek nekih 10.000, pa su studenti izvađeni sa sveučilišta kako bi se ubrzala izgradnja - rekao je Hughes.
No, dodao je da kampusi ipak nisu prazni jer profesori, postdiplomci, strani studenti te studenti završnih godina nisu otjerani na rad. Charles Armstrong, direktor Centra za istraživanje Koreje pri njujorškom sveučilištu Columbia koji se prije tjedan dana vratio iz Pyongyanga, rekao je pak da nije jasno što se točno zbiva.
Čeka se kraj praznika

- Postoji ipak neka doza konfuzije jer svake godine studenti idu na polja da bi pomogli u sađenju riže. To nije prvi put da sam čuo izvješća o tome da su sveučilišta zatvorena na određeni period - rekao je. Stoga bi tek nakon ljetnih praznika trebalo biti jasnije hoće li se studenti vratiti na fakultete ili će uistinu pauzirati do travnja.
Pyongyang, doduše, ne skriva da je zemlja na rubu gladi: hladna je zima uništila dio usjeva, cijene hrane na međunarodnim tržištima su porasle, a Južna Koreja i SAD drastično su smanjili pošiljke zbog sukoba oko nuklearnog programa, ali i straha da Pyongyang hranu koristi u političke svrhe - dijeli je pristašama.
Samo 200 grama

Zbog nestašice hrane prema nekim izvješćima - primjerice onom Katharine Zellweger, šefice ureda za pomoć švicarske vlade u Pyongyangu koju AFP opisuje kao jednu od najiskusnijih humanitarnih radnika u Sjevernoj Koreji - vlasti u Pyongyangu u posljednjih 18 mjeseci prepolovile su količinu hrane koju dijele stanovnicima, u nekim dijelovima zemlje na samo 150 grama dnevno, a u Pyongyangu na 200 grama.

- Vidite više ljudi na u poljima i na obroncima kako kopaju korijenje, režu travu i začine - tvrdi Zelweger, aludirajući na krizu s kraja 90-ih kada je u Sjevernoj Koreji od gladi umrlo između jednog i dva milijuna ljudi.

Nema komentara:

Objavi komentar