srijeda, 29. lipnja 2011.

JE LI PROČITANA NATAŠA KANDIĆ: IPAK NISU SVI ISTO KRIVI

Piše: Faruk Vele

Na istom zadatku:
 Nataša Kandić (lijevo)
i Carla del Ponte 
Nakon što je predsjednica Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić podnijela ostavku na mjesto predsjednice Koalicije nevladinih organizacija za REKOM (inicijativa za pomirenje), čije je osnivanje upravo ona inicirala, sasvim je jasno da se bliži kraj pompezne ideje o jednoj regionalnoj komisiji za utvrđivanje istine o ratnim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije.

 Kandić, koja je na raspolaganju imala trogodišnji budžet od skoro sedam miliona maraka,  uspjela je prikupiti tek oko 400.000 od milion traženih potpisa za ovu inicijativu koju su udruženja žrtava u BiH prepoznala kao interes države Srbije, jer se temeljila na izjednačavanju krivice.  






Sumnjive namjere



Znakovito je da je najviše potpisa, oko 236.000, prikupljeno u Srbiji, dok je inicijativa na slab odziv naišla u BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Među rijetkima u našoj zemlji koji su podržali REKOM bili su i predsjednik SDA Sulejman Tihić i potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo, koji su uvijek tu kada su u pitanju srbijanski interesi.  



Predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava RS Branko Todorović, koji je među prvima upozoravao na sumnjive namjere Nataše Kandić, tvrdi za "Avaz" da je ideja REKOM-a od početka bila "iracionalna i neostvariva". Kandić mu, kaže, sada izgleda kao neko ko bježi s broda koji tone. Prema njemu, nesakupljanje potpisa samo je izgovor koji skriva poraženu ideju. Podsjeća kako su mediji otkrili da je Kandić putem REKOM-a željela konkurirati za Nobelovu nagradu za mir!?

- REKOM se srušio kao kula od karata. Završio je onako kako je samo mogao - fijaskom.


Onima koji su pokrenuli REKOM u startu je bilo jasno da će taj proces doživjeti neuspjeh. 
REKOM je nanio ogromnu štetu procesu pomirenja u BiH i zemljama regiona. Ono što sve nas može zabrinuti jeste da je krah REKOM-a kompromitirao buduće pokušaje da se u regionu gradi povjerenje - kazao je Todorović.




Državna strategija



Nadalje, tvrdi da su radi sitnih interesa tri godine obmanjivani donatori i cijeli region, a oni koji su ukazivali na činjenicu da projekt nije zaživio bili su šikanirani i osuđivani kao neko ko sprečava izgradnju mira u regionu. Pojašnjava da se REKOM-om željela srušiti Državna strategija za tranzicionu pravdu u BiH. 
 
- REKOM je iniciran iz Beograda i Zagreba. Pokušao je srušiti našu domaću inicijativu za pomirenje, koja ima toliko mogućnosti da se realizira. Iz Beograda i Zagreba htjeli su da nam oduzmu to pravo. To je sve bila skupa i neodgovorna simulacija. I ovih 400.000 potpisa za REKOM je laž.

Najveći dio njih je prikupljen putem interneta - ističe Todorović, koji vjeruje da će se unutar BiH naći energije i sposobnosti da se gradi mir.



Kako su potrošeni milioni



Todorović ističe da REKOM nije bio prihvaćen nigdje u BiH i regionu. Njihovi izvještaji bili su napuhani baloni iza kojih ne stoje činjenice, stvarnost i podrška udruženja žrtava. 

- Ovo su radi svojih sitnih interesa podržavali samo pojedinci poput Dženane Karup-Druško i Borke Rudić, dok me Sinan Alić napadao da sam čovjek koji ruši mir, jer sam kritizirao REKOM. Oni koji su učestvovali u ovome trebaju snositi odgovornost. Za sve ovo potrošeni su milioni eura - konstatira Todorović.

(Avaz – Sarajevo)

Nema komentara:

Objavi komentar