srijeda, 29. lipnja 2011.

I GADAFI I NATO NASTAVLJAJU RUŠITI LIBIJU

Erol Avdović (Avaz - link)

Muamer Gadafi (WPP)
NEW YORK, (Webpublicapress) – Na konsultacijama iza zatvorenih vrata Vijeća sigurnosti UN-a, na kojem su prisustvovali i predstavnici BiH u New Yorku, posvećenim situaciji u Libiji – izrećene su oštre kritike na račun nastavka NATO intervencije u kojoj ginu civili, navode diplomatski izvori na East Riveru. O tome je, u kratkoj, ali jezgrovitoj diskusiji u okviru otvorene debate koju je na temu “globalne vladavine i UN-a” (Global governance and UN) organizovao predsjednik Generalne skupštine UN-a Joseph Deiss, govorio ambasador Inidije u UN-u, Hardeep Singh Puri.

GADAFI NIJE JEDINI KRIVAC

Singh Puri je naime kazao, kako je zgrožen priznanjem “jednog visokog zvaničnika UN-a”, kome nije želio otkriti identitet, a koji je prema njegovim riječima -- izrekao rečenicu koja govori sve sama po sebi: “Izgleda da je Gadafi ipak ubio više civila od NATO-a u Libiji…”!?

- To je sada jasna potvrda da u NATO udarima stradaju libijski civili”, rekao je indijski predstavnik upozoravajući: “Gospodine predsjedniče, mi imamo krizu u našim rukama i bolje je da to odmah priznamo, jer naočigled sviju nas se nastavlja rušenje jedne zemlje …”!

NATO PROTIV POLITIČKOG PROCESA?

Indijski ambasador Sing Puri (UN photo)
Puri je pri tome ocjenio, kako je jasno da ova NATO kampanja u Libiji “koči politički proces”, koga je za ovu sjevernoafričku, inače, donedavna i najbogatiju afričku zemlju -- prije više od mjesec dana obećao generalni sekretar UN-a ban Ki-moon. Umjesto da se pregovarački proces prepusti u ruke predstavnika Afričke unije, koji su već putovali u Tripoli da pregovaraju o prekidu vatre izmedju Gadafijefih snaga i pobunjeka, ili, kako ih neki nazivaju – prodemakratskog fronta Libije, nastavlja se kampanja iz zraka, koja očito ne donosi rezultate.

Indijski ambasador je još rekao, kako su svi oni koji su 17. marta ove godine glasali u korist rezolucije Vijeća sigurnosti br.1973 (uključujući i BiH – op.a.) – uvidjeli da prvobitno izneseni razlozi za usvajanje te rezolucije – sada ostaju u sjenci “svima vidljive želje da se prvo i po svaku cjenu ukloni Gadafi, te da bez toga – izgleda neće biti mira u Libiji”. Žalosno je što cijenu takve političke tvrdoglavosti plačaju libijski civili, rekao je izmedju ostalog Singh Puri.

I OSTALI ZATEČENI I IZNENADJENI

Dok se u Vijeću, bez od očiju javnosti, očito vode sve burnije rasprave oko učinkovitosti NATO intervencije u Libiji, govoreći na istoj raspravi, bivši ministar vanjskih poslova Brazila, Celso Amorim – rekao je da se ovaj sastav Vijeća sigurnosti već dokazao u takvoj ili sličnoj netransparentosti i tajnovitosti.

On je istakao kako je Brazil “bio zatečen i iznenadjen”, kada su 9.juna prošle godine pet stalnih članica Vijeća – prvo sasvim samostalno dogovorile rezoluciju o novom paketu sankcija Iranu, a da o detaljima – ostale članice Vijeća sigurnosti (uključujući BiH – op.a.), navodno “ništa nisu znale” – a onda je uz pomoć svojih “saveznika” izglasale sa 12 glasova "za".

Ban Ki-moon i Celso Amorim (UN photo 2011)
U junu 2010 Brazil i Turska glasale su protiv novih sankcija Iranu, koje se Teheranu fakturiusane rezolucijom Vijeća sigurnosti br. 1929; Liban je bio uzdražan, dok je svih pet stalnih članica Vijeća sigurnosti SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina glasalo za sankcionisanje iranskog nuklearnog programa. BiH je bila medju sedam preostalih nestalnih članica Vijeća koja je glasala u korist ove rezolucije protiv Irana.

Nema komentara:

Objavi komentar