četvrtak, 21. srpnja 2011.

POMOZIMO SOMALIJI: GLAD, BJEDA I DJEČIJE SUZE NA ROGU AFRIKE

Olga Kapustina/Azer Slanjankić



Vapaj djece iz Afrike
(WPP photo archive 2011)
U najgoroj suši u posljednjih 60 godina na Rogu Afrike već strada puno ljudi, medju njima su djeca najugroženija. Slike iz tog dijela opomena su savjesti čovječanstva: Izvori UN-a navode kako u dva najugroženija područja Somalije (Bakool i Shabelle) svakoga dana od gladi umire šestero djece. Više od polovine djece je pothranjena. I situacija u okolnim zemljama nije ništa bolja. Afrika je još uvjek mjesto gdje se ponajviše čuju jecaji i prepoznaju dječije suze. 

Oficijelno proglašenje opasnosti od gladi je peti i najviši stepen upozorenja koji UN može da proglasi u nekom području. Sistem upozorenja od pet faza uspostavljen je 1984. nakon velike gladi u Etiopiji. Tada je zbog spore reakcije međunarodne zajednice umrlo više od milion ljudi. Proglašenje najviše faze opasnosti od gladi trebalo bi da animira svijet da hitno djeluje.


Kritike zbog nedostatka podrške
Humanitarne organizacije upozoravaju kako je za savladavanje krize potrebno više od milijardu dolara. Do sada je na raspolaganju samo petina te sume. Stoga ova organizacije upućuju apel na vlade i privatne donatore da odvoje dodatni novac.
Paul Bendix iz organizacije Oxfam tvrdi kako su industrijske države prilično uzdržane kada je pomoć u pitanju. "Prilozi iz Evrope moraju biti povećani", upozorava on. On smatra da bi pomoć mogle da pošalju i afričke i arapske države.
Zeleni traže aktivnije djelovanje vlade u Berlinu
Najgora suša u proteklih 60 godinaNajgora suša u proteklih 60 godinaNjemačka je do sada na raspolaganje stavila šest miliona eura pomoći. Klub poslanika zelenih u njemačkom parlamentu smatra da je to isuviše malo. Zeleni od vlade u Berlinu traže da poveća pomoć za gladne na Rogu Afrike. Thilo Hoppe, jedan od glasnogovornika ove stranke, tvrdi da su zeleni zatražili vanredni sastanak Parlamentarnog odbora za privrednu saradnju i pomoć u razvoju, koji bi trebalo da se pozabavi tim pitanjem.
Njemački ministar za pomoć u razvoju Dirk Niebel odbacuje kritike kako je Berlin odvojio premalo novca. "Pažljivo posmatramo situaciju u tom regionu", kaže Niebel.
U ponedjeljak će se u Rimu sastati niz predstavnika vlada sa svih strana svijeta koji će takođe raspravljati o gladi na Rogu Afrike. Očekuje se dolazak ministara i predstavnika 191 vlade. O pomoći za taj region će se raspravljati i na nivou EU. Predsjednik Evropskog parlamenta Jirži Buzek pozvao je Uniju da pruži koordinisan odgovor na krizu. Buzek je izjavio kako je u ovom trenutku važan svaki sat jer odugovlačenje s pomoći znači i smrt za sve više ljudi.
Deutsche Welle

Nema komentara:

Objavi komentar