ponedjeljak, 18. srpnja 2011.

REGIONALNI LIDERI: SKUPA PROTIV NOVOG VALA KRIZE



JURICA KÖRBLER - (Vjesnik - Zagreb)

Potpuno se razumiju?
Na prvoj trilaterali predsjednika Hrvatske, Srbije i članova Predsjedništva BiH na Brijunima konstatirano je da se lideri zemalja jugoistoka trebaju što više i češće susretati i potaknuti suradnju kako bi se sve zemlje regije pripremile za novi val ekonomske krize koja već potresa eurozonu. Ivo Josipović, Boris Tadić, Željko Komšić, Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović gotovo tri sata razgovarali su o stanju u regiji, a gosti hrvatskog predsjednika čestitali su Hrvatskoj na završetku pregovora s Europskom unijom.

Predsjednik Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je zadovoljstvo zbog susreta na kojem se razgovaralo iskreno, otvoreno, bez fige u džepu. Pokazivali smo razumijevanje i za stavove onih drugih, pogotovo kada je riječ o pomirenju i kako dalje, rekao je
»Na ovaj se sastanak možda predugo čekalo, posebno na međuovisnost naše tri zemlje. Vezuju nas granice, ljudi koji imaju svoje obitelji, a žive u susjednim državama, povezuje nas kultura, umjetnost, tradicija. Naša su gospodarstva komplementarna i imamo zajednički interes za razvoj infrastrukture«, kazao je Ivo Josipović. »Vežu nas, nažalost, i neka teška i bolna pitanja iz sukoba i rata te svijest i odgovornost da ta pitanja moramo zatvoriti na pravedan i pošten način«, dodao je.
Josipović je kazao da se razgovaralo i o pomirenju u regiji, pitanjima sigurnosti i progonu ratnih zločinaca. Razgovaralo se i o potpunoj solidarnosti u vezi s integracijama u Europsku uniju, a hrvatski predsjednik je kazao da Hrvatska može i želi pomoći svojim susjedima. »Imali smo niz konkretnih ideja i dogovorili smo se da ćemo s vladama dogovoriti prioritete i podržat ćemo vlade da nastave suradnju«, rekao je predsjednik Josipović. Kazao je i da su se lideri zemalja jugoistoka dogovorili da se u ovom sastavu vide barem jedanput na godinu.
Predsjednik Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je zadovoljstvo zbog susreta na kojem se razgovaralo iskreno, otvoreno, bez fige u džepu.
Srbijanski predsjednik Boris Tadić je kazao da se razgovaralo o pitanjima granica, imovine, materijalnog naslijeđa, ali prije svega o gospodarskog suradnji u regiji. Posebno se razgovaralo o gradnji infrastrukture, uza zaključak da bez snažne ekonomije nema ni političke budućnosti za zemlje regije
»Pokazivali smo razumijevanje i za stavove onih drugih, pogotovo kada je riječ o pomirenju i kako dalje«, rekao je. Kada je riječ o procesuiranju za ratne zločine, Komšić je kazao da postoje i dalje različiti pristupi, pa čak i između članova Predsjedništva BiH, ali da je dobro da se o svemu razgovara otvoreno. Čestitao je Hrvatskoj na završetku pregovora s EU-om i pozvao je susjede da pomažu jedni drugima. »Nijednoj zemlji regije, od Hrvatske koja je već gotovo članica Unije do Srbije i BiH, nije u interesu da zaostaju na europskom putu«, rekao je.
Srbijanski predsjednik Boris Tadić rekao je da prije očito nije bilo političke volje za sličnim sastancima. »Dobro je da je sada došlo do ovog sastanka i vjerujem da će takva praksa biti i u budućnosti«, kazao je Tadić. Dodao je da se razgovaralo o pitanjima granica, imovine, materijalnog naslijeđa, ali prije svega o gospodarskog suradnji u regiji. Posebno se razgovaralo o gradnji infrastrukture, uza zaključak da bez snažne ekonomije nema ni političke budućnosti za zemlje regije.
Lideri triju zemalja razgovarali su na Brijunima i o nastavku gradnje autocesta, željezničkim koridorima te energetskom povezivanju. Josipović, Tadić i članovi Predsjedništva BiH zaključili su da se sve zemlje regije trebaju pripremiti za novi udar gospodarske krize koja već pogađa eurozonu.
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović kazao je da se razgovaralo i o pomirenju u regiji, pitanjima sigurnosti i progonu ratnih zločinaca. Razgovaralo se i o potpunoj solidarnosti u vezi s integracijama u Europsku uniju, a hrvatski je predsjednik kazao da Hrvatska može i želi pomoći svojim susjedima
Tadić je kazao da je i prijašnja kriza teško pogodila regiju, a Srbija i Hrvatska imaju otprilike isti broj nezaposlenih, dok ih je u BiH još više. »To je najveći politički problem s kojim se suočavamo i možemo ga zajednički riješiti ako se nastavi s projektima infrastrukturnog povezivanja«, ustvrdio je srbijanski predsjednik.
Predsjednik Tadić kazao je i da se razgovaralo o suradnji s Haagom i privođenju institucijama pravde svih koji su osumnjičeni za ratne zločine. »Mnogo toga je već učinjeno, ali zadataka ima još kako bismo prostor BiH, Srbije i Hrvatske učinili što sigurnijim za budućnost«, dodao je.
»Želim čestitati Hrvatskoj na završetku pregovora s Europskom unijom i s radošću svi mi u Srbiji i BiH prihvaćamo činjenicu da će Hrvatska 2013. postati članicom. Želimo ubrzati proces eurointegracija za sve zemlje u regiji. Za Srbiju je interes da Hrvatska što prije postane članica, ali i da BiH nastavi s europskim putem«, kazao je Tadić.
Srbijanski predsjednik kazao je da su se predsjednici na Brijunima složili i da Srbija što prije treba dobiti datum za početak pregovora. »I Hrvati i Srbi i Bošnjaci žive u našim zemljama i bilo bi neprirodno da se podijelimo, da dijelovi stanovništva žive u EU, a neki ne. To je najprirodniji razlog zbog čega želim ubrzano članstvo za sve naše zemlje«, dodao je.
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da se takav sastanak trebao i daleko prije dogoditi. »Počeli smo s praksom da u atmosferi kakva je bila na Brijunima rješavamo probleme i vučemo stvari naprijed«, rekao je Izetbegović. Nebojša Radmanović posebno je naglasio da je bitno da zemlje regije pomažu jedne drugima na europskom putu.

NI SRBIJA NI HRVATSKA NE MOGU SE MIJEŠATI U UNUTARNJA PITANJA BIH

Na novinarsko pitanje kako se Hrvatska i Srbija trebaju postaviti prema BiH, Boris Tadić je kazao da je jedan od zaključaka skupa na Brijunima da nijedna zemlja ne može biti u poziciji lidera ili hegemona u odnosu na drugu zemlju. »Ni Srbija ni Hrvatska ne mogu se miješati u unutarnja pitanja BiH. Samo institucije BiH i građani mogu definirati politiku BiH, a Srbija i Hrvatska imaju samo mogućnost da budu jamac provođenja Daytonskog sporazuma«, rekao je Tadić i dodao da se ohrabruje demokratski dijalog u BiH i da »kao predsjednik Srbije kažem da je za Srbiju prihvatljivo sve što je rezultat tog dijaloga«. Predsjednik Ivo Josipović kazao je da je temeljno načelo da je BiH suverena država i da će probleme u toj državi riješiti institucije BiH. »Svjesni smo da svojim politikama možemo blagotvorno djelovati na cijelu regiju, to je načelo koje imaju sve tri države i o tome nema spora«, rekao je. Novinare je zanimalo zašto je tako dugo trebalo da dođe do trilaterale nakon što su se Josipović i Tadić često susretali. »Predsjednik Tadić i ja puno smo se puno našli, ali o BiH nikad nismo razgovarali«, odgovorio je Josipović. »Puno sam se više, međutim, sastajao s nekim drugom predsjednicima, poput slovenskog predsjednika Danila Türka, a volio bih da se puno više sastajem sa svakim predsjednikom u regiji, jer to može pomoći u odnosima zemalja jugoistoka«, rekao je Josipović.

Nema komentara:

Objavi komentar