subota, 13. kolovoza 2011.

NIJEMCI OTIMAJU OLIMPIJADU ENGLEZIMA


Srećko Matić (Deutsche Welle)

Manuel Höferlin Manuel HöferlinIzgrednici su danima divljali ulicama nekolicine gradova Velike Britanije, palili su kuće i automobile, pljačkali trgovine u Londonu, Birminghamu i Manchesteru. Zabilježeno je i nekoliko ljudskih žrtava. Jedva da se orkanska bura na ulicama smirila, javili su se prvi političari koji zahtijevaju da se Olimpijadu 2012. iz sigurnosnih razloga premjesti u - Njemačku.

"Ukoliko se stanje u Velikoj Britaniji ne smiri mora se ozbiljno razmisliti i o tome da se Olimpijske igre održe u nekoj drugoj zemlji u Europi", kazao je u petak (12.8.) političar FDP-a (Liberali) Manuel Höferlin za njemački tabloid "Bild", i dodao: "Nakon uspješnih svjetskih prvenstava u nogometu 2006. (u muškoj konkurenciji) i 2011. (žene) ja si itekako mogu zamisliti i olimpijsku ljetnu bajku 2012. u Njemačkoj!"
Njemački sigurnosni savjetnici u Velikoj Britaniji?
Vatra i neredi na uliciNeredi u Londonu i drugim britanskim gradovima su trajali četiri noćiHöferlin je u Bundestagu stručnjak liberala za sigurnosna pitanja. I kao takav je kvalificiran sugovornik za sva područja vezana uz održavanje velikih sportskih događaja. No, radi li se o ozbiljnom prijedlogu? Ili samo "strelici" upućenoj britanskim vlastima koje se u Njemačkoj proteklih dana kritiziralo zbog navodno "mlakog" gašenja nereda.
Höferlin nije usamljen - i to je najzanimljivije u ovoj priči. I stručnjaci drugih stranaka zastupljenih u nacionalnom parlamentu izražavaju visoku dozu zabrinutosti za sigurnost sudionika Olimpijade 2012.
Eberhard Gienger (Kršćansko-demokratska unija, CDU), član Sportskog odbora Bundestaga (i bivši svjetski prvak u gimnastici) od Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) zatražio je provjeru sigurnosnog koncepta Igara. Gienger mogućim smatra i "slanje njemačkih sigurnosnih savjetnika u Veliku Britaniju". No, zahtjev za tim mora doći iz Londona. A teško da će Britanci slanjem zahtjeva (indirektno) priznati da nisu u stanju sami riješiti problem s mogućim izgredima.
"Mora se popraviti sigurnosni koncept za Olimpijadu"
Stephan Mayer, političar bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) za "Bild" kaže: "Organizacijski odbor Olimpijade u Londonu mora popraviti sigurnosni koncept. Mora se zajamčiti zaštita gledatelja, sportaša i dužnosnika!"Stephan Ernst Johann Mayer (* 15. Dezember 1973 in Burghausen) ist ein deutscher Politiker (CSU).
Bild: Rosalia Romaniec 22.09.10 BerlinStephan Mayer
Ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Donje Saske Uwe Schünemann (CDU) tvrdi kako je uvjeren da su "Igre u Londonu sigurne". Za bild.de je izjavio: "Postoji provjereni sigurnosni koncept u kojem su uvažena i iskustva drugih država. Prema našoj procjeni britanske vlasti potpuno pod kontrolom imaju sigurnosno stanje predstojeće Olimpijade."
No, valja dodati da je proteklih dana cijeli niz njemačkih političara, blago rečeno, bio začuđen taktikom britanske policije u sukobu s izgrednicima. Mnogi su bili mišljenja da policija ne djeluje dovoljno odlučno te da se puno ranije trebalo zaprijetiti korištenjem (a i početi koristiti), primjerice, vodenih topova.
Autor: Srećko Matić (bild, sid)

Nema komentara:

Objavi komentar