srijeda, 10. kolovoza 2011.

WOLFANG ISCHINGER: PODJELA KOSOVA NE DOLAZI U OBZIR


Autori: Bahri Cani i Nenad Briski
Deutsche Welle: General Erhard Bühler proteklih dana nije brinuo samo o sigurnosti, nego je i posredovao u kosovskom sporu. Sada su Srbi nejedinstveni i postavlja se pitanje da li je zaista moguće izbjeći eskalaciju na Kosovu?



Jesu li Srbi podjeljeni oko Kosova?
Wolfgang Ischinger: Veoma se nadam u to i želim izraziti posebno poštovanje prema generalu Bühleru kojeg osobno poznajem i cijenim odavno. Mislim da je kao zapovjednik KFOR-a mnogo učinio, jer je uspio - umjesto da promatra eskalaciju - predložiti rješenje koje su onda obje strane, bar u principu, prihvatile. Mislim da ne bi smjelo biti nikakvih izgovora, obje strane moraju i provesti ono što je dogovoreno. I sada čekamo da kosovski Srbi provedu svoj dio.
Kako ocjenjujete situaciju na Kosovu, i uopće na Balkanu, kada je o sigurnosti riječ. Da li se još mogu očekivati manji sukobi ili je to prošlost?
Bilo bi lijepo da do ovog sukoba oko granice i trgovine između Srbije i Kosova uopće nije došlo. To su problemi koji su odavno morali biti rješeni. Mislim da je važno podsjetiti sve, posebno dužnosnike u Beogradu, da bez otklanjanja sukoba, bez obzira na koji način, vrata u EU za Srbiju se ne mogu dalje otvoriti i neće se otvoriti. Mislim da je to u Beogradu shvaćeno na svim nivoima i da su toga svjesni i lokalni političari na sjeveru Kosova.
Da li Kosovo i Srbija imaju izgleda ući u EU i što bi morali sasvim drugačije učiniti? Treba li Srbija priznati Kosovo ili je moguće naći neko drugo rješenje?
Nikada nismo postavili kao uvjet neko specifično rješenje. Predlagali smo kako bi bilo moguće rješiti problem i bez trenutnog punog obostranog priznanja. Svjesni smo političkih i pravnih problema na obje strane. Dakle, nismo zahtjevali nikakvo specifično rješenje, ali je zahtjev jasan. Mora biti stvorena situacija u kojoj će odnosi Srbije i Kosova biti bez problema i zategnutosti. Nemoguća je situacija u kojoj nova članica EU svojim pristupanjem u Uniju, da tako kažem, uvozi neriješene teritorijalne probleme. Toga neće biti, niti smije biti. I mislim da to u Beogradu sasvim dobro znaju. To naravno zna i predsjednik Tadić za koga mislim da je izuzetno odgovoran i moderan političar. Nadam se da su to u međuvremenu shvatili i drugi političari u Beogradu.
Kako ocjenjujete ulogu Europske unije u cijeloj situaciji? Ona nije jedinstvena kada je riječ o Srbiji i Kosovu.
EU je u teškoj situaciji, jer s jedne strane na Kosovu ima najveću misiju u svojoj povijesti - Eulex. S druge strane, zbog nesuglasnosti među članicama - 22 su za priznavanje Kosova kao nezavisne, suverene države, pet ih nije spremno na taj korak - ona se u rješavanju sporova između Srbije i Kosova ne može angažirati onako kako bi to bilo poželjno. Zato ponavljam da je dobro što je u ovoj situaciji general Bühler, KFOR, preuzeo inicijativu i što nije došlo do nove eskalacije na granici. Zato zaslužuje zahvalnost i to pokazuje da je dobro što još postoji KFOR. Biti će potreban još neko vrijeme.
Kritike na račun EULEX-a
Veoma hvalite KFOR, ali Eulex nije posebno na cijeni u Beogradu. Kako gledate na to?
Mislim da EU ispunjava svoje zadatke na Kosovu onoliko dobro koliko je to moguće u sadašnjim okolnostima. Mislim da je dobro da istaknuti predstavnici EU osobno razgovaraju sa dužnosnicima u Beogradu i Prištini. Zato mislim da je dobro što upravo ovog tjedna (njemački ministar vanjskih poslova) Westerwelle dolazi u Prištinu. Smatram da je to važna poruka i ohrabrenje za obje strane da nastave dijalog i traže rješenje. Mislim da je i važna poruka mladoj državi Kosovo to što će njemački ministar vanjskih poslova najesen ponovo doći u Prištinu.
Poruka je svakako i posjet kancelarke Angele Merkel krajem mjeseca Srbiji. Kao iskusan pregovarač, smatrate li da dijalog Beograda i Prištine ima izgleda za uspjeh?
Ima, i mora ih imati. Ukoliko ne bude nastavljen i ukoliko u doglednoj budućnosti ne donese rezultate to će izuzetno negativno utjecati na izglede za ulazak u EU obje zemlje. I to će prije svega biti veliki problem za Srbiju koja bi željela još tijekom ove godine učiniti nove korake u približavanju EU. Zato se nadam da se shvaća da se sada čine presudni koraci. Podsjećam da smo još prije tri godine, prilikom misije takozvane Trojke, predlagali na koji način da se neutraliziraju problemi između Beograda i Prištine i bez obostranog trenutnog punog priznavanja. Ti prijedlozi su na stolu i nije ih teško formulirati. To je zadatak političara, naročito u Beogradu, ali i u Prištini, da se sada pozabave tim prijedlozima i ostvare ih uz pomoć EU.
Ne ulazeći u detalje tih prijedloga, neki političari u Beogradu proteklih mjeseci jasno su rekli da Kosovo mora biti podijeljeno. Da li je to moguće, a da se ne destabiliziraju druge zemlje, na primjer, BiH, Makedonija, Crna Gora, pa i sama Srbija?
Ostajem pri mišljenju koje zastupam već godinama da su takve ideje apsolutno neprihvatljive. Mislim da posredovanje generala Bühlera također ukazuje da KFOR Kosovo promatra kao integralnu državu. KFOR je nadležan za cijeli državni teritoriji Kosova, uključujući i sporni sjever oko Mitrovice. Mislim da je ispravno da se takve ideje o podjeli stave ad acta. Sada bi trebalo postići kompromis i naći trajno rješenje problema između Srbije i Kosova. Takvo rješenje je moguće, na dohvat je ruke i bilo bi u interesu naroda na obje strane. I to je pretpostavka da se nastavi putem ka EU.
Deutsche Welle

Nema komentara:

Objavi komentar