srijeda, 10. kolovoza 2011.

DA LI ĆE BiH GLASATI ZA PRIZNAVANJE PALESTINE U UN-u?


Piše: Erol Avdović
Predsjednik GS Joseph Deiss
NEW YORK / U.N. (Od stalnog dopisnika "Dnevnog avaza") -- Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u ponedjeljak je u Jerusalemu ugostio 19 ambasadora akreditiranih u Vašingtonu te Miroslava Vujičića, šefa Kabineta Nebojše Radmanovića, koji je za ovu priliku doletio iz Sarajeva. Lobiranje će vjerojatno potrajati do treće sedmice u septembru kada je moguće glasanje u Generalnoj skupštini (GS) UN-a.

Netanjahu je otvoreno pozvao svoje goste da zemlje iz kojih dolaze ne glasaju u korist nezavisne palestinske države na narednom zasjedanju Generalne skupštine UN-a u Njujorku, u trećoj sedmici septembra, saznaje "Avaz" iz dobro obaviještenih izvora u UN-u.

Mirovni proces

- Zatražit ću od vas da ne podržite rezoluciju (o izglasavanju palestinske države u UN-u,  op. a.) - rekao je Netanjahu svojim gostima u Jerusalemu, navodeći da bi unilateralno priznanje nezavisne Palestine "ozbiljno ugrozilo mirovni proces na Srednjem istoku", prenio je "The Israel Project" (TIP), nevladina organizacija u Njujorku, koja se bavi i promocijom izraelskih interesa u UN-u.

Diplomatska ofanziva Izraela ovog je puta usmjerena na diplomate iz Albanije, Barbadosa, Belizea, Benina, Bosne i Hercegovine, Burkine Faso, Crne Gore, Dominike, Dominikanske Republike, Grenade, Haitija, Liberije, Istočnog Timora, Makedonije, Mongolije, Slovačke, Svete Lucije, Trinidada i Tobaga i Ugande. Osim Vujičića, iz bivših jugoslavenskih republika u Izraelu su bili ambasador Crne Gore u Vašingtonu Srđan Darmanović i ambasador Makedonije u SAD Zoran Jolevski, sa suprugama.

Interesantno je da se pozivima, izgleda, nisu odazvali Slovenci, koji ove godine učestvuju u izbornoj utrci za mjesto u Vijeću sigurnosti, želeći tamo naslijediti BiH, koja predstavlja istočnoevropsku grupu zemalja članica UN-a.

Ljubljana je iskalkulirala da se ne bi smjela zamjeriti velikom islamskom bloku zemalja članica UN-a (samo u Organizaciji islamske konferencije ima ih 57), jer otvoreno licitira za njihove glasove na izborima u Generalnoj skupštini zakazanim za sredinu oktobra. Osim Slovenije, za jedno mjesto iz istočnoevropske grupe bore se još Mađarska i Azerbejdžan, nakon što je Ermenija odustala.

U Jerusalem nisu otputovali ni hrvatski ni srbijanski diplomati. Odluka Beograda sasvim je u kontekstu napora da se ostane u najboljim mogućim odnosima s arapskim svijetom, koji je, uz rijetke izuzetke, još ponajviše solidaran sa Srbijom u vezi s nepriznavanjem nezavisnosti Kosova.

Jedan visokorangirani bh. diplomata srpske nacionalnosti, akreditiran u Vijeću sigurnosti UN-a, nedavno je, govoreći pod uvjetom da ostane anoniman, rekao za "Avaz" da će "Srbija sigurno u septembru priznati Palestinu". Time će se, prema njegovim riječima, još više učvrstiti stav arapskog svijeta o nepriznavanju Kosova.

Nejasan stav

Taj diplomata nije želio reći hoće li i BiH (u čijoj diplomatiji služi duže od deset godina) priznati Palestinu, ili će udovoljiti zahtjevima Izraela, kao što se to tražilo ovog ponedjeljka preko Miroslava Vujičića.

Imajući u vidu da će upravo preko srpskog člana Predsjedništva BiH ići lobiranje za nepriznavanje Palestine, sasvim suprotno izglednoj odluci Beograda da samo iz pragmatičnih razloga podrži palestinski zahtjev - ako se o njemu bude glasalo u Generalnoj skupštini UN-a - ostaje nejasno kako će doista glasati službeno Sarajevo.

Barbalić i dalje šuti

Stalni predstavnik BiH u UN-u Ivan Barbalić za sada se ne izjašnjava o mogućem stavu BiH prilikom glasanja u Generalnoj skupštini. Pravda to stalno "nemanjem dozvole iz Sarajeva da govori za medije". To, međutim, i nije potpuno tačno, jer se s vremena na vrijeme Barbalić ipak selektivno oglašava za birane medije i birane novinare.

U svakom slučaju, vrijeme je da se odgovorni bh. diplomatski krugovi već izjasne koju će stranu držati kada na dnevni red UN-a bude stavljeno historijsko glasanje - za palestinsku državu ili protiv nje.

Misija "upoznavanja sa činjenicama" 

"Avaz" saznaje da diplomati koji su još gosti izraelske vlade, uključujući i Vujičića, imaju vrlo organiziran i interesantan petodnevni program. U okviru posjete Izraelu, diplomati su bili u tzv. misiji upoznavanja sa činjenicama. Tako su helikopterom posjetili južnu i sjevernu granicu Izraela.

Za utorak je bio planiran i susret s palestinskim premijerom Selamom Fajadom u Ramali. Program je predvidio i susret s predsjednikom Šimonom Peresom i ministrom strateških poslova Izraela Mošeom Jalonom.

Nema komentara:

Objavi komentar