utorak, 26. srpnja 2011.

AMERIKANCI KRITIKOVALI PRIŠTINU, ALI NE ZABORAVLJAJU NA PROVOKACIJE BEOGRADA

(Avaz - link)
NEW YORK (Webpublicapress) – Po prvi put u posljednjih više od nekoliko godina Sjedinjene Države kritikovale su vladu u Prištini, zbog unilateralne odlukje koja je u ponedjeljak izazvala tenzije na graničnim prelazima sa Srbijom. U priopćenju koje se pripisuje vršiocu dužnosti zamjenika glasnogovornika američkog Ministarsva vanjskih poslova (The State department) Heide Bronke Fulton, SAD  izražavaju “žaljenje zbog sinošnje akcije vlade Kosova – da preuzme kontrolu na carinsko-graničnim prelazima na sjevernom Kosovu”.
U priopćenju se navodi da ta akcija Prištine “nije bila koordinirana sa medjunarodnom zajednicom”.

NATO SPRIJEČIO ŠIRI SUKOB

“Pozivamo vlade Kosova i Srbije da urgentno nastave sa radom prema deeskalaciji trenutačne situacije”, navodi se dalje u prilično dramatično sastavljenom priopćenju iz Washingtona, koje je na novinske adrese stiglo u utorak poslije podne po lokalnom vremenu.

Iz američkog Državnog tajništva još poručuju kako Sjedinjene Države “veoma cijene brzu akciju NATO-ovih mirovnih snaga na Kosovu” (NATO’s peacekeeping force in Kosovo - KFOR) kako bi popustile tenzije i bila stvorena situacija za nastavak aktivnosti na sigurnsnom planu. Amerika će, kaže se u nastavku priopćenja “nastaviti da podržava KFOR ii druge medjunarodne aktere na ovom zadatku”.

Ujedno Washington se založio, urgirajući kod “svih strana da se uzdrže od upotrebe nasilja”, nagovještavajući i koje mjere treba dalje očekivati od medjunarodne zajednice.

UKINUTI BLOKADU PUTEVA

“Slobodan protok roba izmedju Srbije ii Kosova treba staviti na dnevni red dijaloga koji se vodi pod pokroviteljstvom i u okvirima EU, poručuju iz State Departmenta.

No, Amerikanci pri tome podsjećaju, kako je ova najnovija blokada prema odluci vlade u Prištini, ipak došla kao rezultat prijašnje politike vlasti u Beogradu.

U priopćenju se navodi kako su “unilateralni akti od obje strane – nametanje unilateralnog embarga od strane Srbije 2008, i nedavna odluka Kosova da uzvrati, nakon neuspjeha strana - da postignu dogovor o carinskoj normalizaciji – rezultirali ovim trenutačnim ćorsokakom”.


Washington i dalje izražava povjerenje u europsko vodjenjeu dijaloga izmedju Prištine i Beograda, te ovim putem “urgira kod obje strane da se vrate pregovaračkom stolu odmah”. Vlada SAD očekuje od Kosova i Srbije, da kroz taj dijalog “etabliraju pozitivne reciprošne uvjete” koji će dozvoliti da se protok ljudi i roba odvija slobodno izmedju Kosova i Srbije.

E. Avdović

Nema komentara:

Objavi komentar