četvrtak, 28. srpnja 2011.

PARLAMENT U PRIŠTINI: USPOSTAVITI VLAST NA CIJELOJ TERITORIJI KOSOVA


Parlament Kosova
(WPP Archive 2011)
Skupština Kosova usvojila je u četvrtak na svojoj izvanrednoj sjednici rezoluciju kojom obvezuje kosovsku vladu da ostvari ustavnu vlast na cijelom području zemlje. Skupština je pozvala međunarodnu zajednicu da podrži kosovske institucije u uspostavljanju reda i mira na cijelom području i istodobno pozvala sve građane, bez obzira na nacionalnu pripadnost, da sačuvaju mir, omoguće ostvarivanje ustavnog poretka i vladavinu zakona.

Sve stranke u kosovskoj skupštini podržale su mjere svoje vlade tijekom najnovijih zbivanja na graničnim prijelazima na sjeveru Kosova.
Skupština Kosova zatražila je od vlade da nastavi s naporima za uspostavljanjem kontrole na graničnim prijelazima.
Nakon uvodnog izlaganja kosovskog premijera Hashima Thacia, zastupnici su izrazili punu podršku odlukama vlade i zatražili da se ne dopusti povratak na stanje prije 26. srpnja, jer se prije toga dana na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak nije provodila odluka o zabrani uvoza robe iz Srbije.
Thaci je kazao da je njegova vlada odlučna u tome da neće biti povratka na staro, sve dok se u potpunosti ne uspostavi nadzor nad graničnim prijelazima.
Rezolucijom se poziva međunarodna zajednica da odigra svoju ulogu u očuvanju suvereniteta Kosova.
Snage NATO-a na Kosovu, Kfor, preuzele su kontrolu nad dva granična prijelaza na sjeveru Kosova, naseljenim većinskim srpskim stanovništvom, objavio je u četvrtak Kfor u priopćenju.
Granični prijelaz Jarinje između Kosova i Srbije u srijedu navečer je gorio nakon što ga je zapalila skupina mladića s pokrivenim licima, pristigla iz pravca Kosovske Mitrovice. Kako je prenijela srbijanska državna televizija RTS, više desetaka mladića srpske nacionalnosti došlo je iz pravca Kosovske Mitrovice te zatražilo da se okupljeni udalje od prijelaza, a potom počelo rušiti i paliti objekt na prijelazu.
Predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao je da se odmah prekine nasilje na Jarinju i uspostavi mir, poručivši da "huligani koji izazivaju nasilje nisu oni koji brane ni građane niti državu Srbiju", prenose mediji.
(HINA)

Nema komentara:

Objavi komentar