subota, 30. srpnja 2011.

POLITIČKA OLUJA U TURSKOJ: JELI ODLAZAK GENERALA PROBLEM?



Abdulah Gul

Turski predsjednik Abdullah Gul negirao je danas da je zemlja u krizi poslije ostavke načelnika generalštaba vojske i još tri najviša vojna zapovjednika, ali je priznao da je to stvorilo "vanrednu" situaciju. "Nema kriza ni dugotrajnog problema u Turskoj", rekao je izmedju ostalog predsjednik Republike Turske.

Turski vojni vrh podnio je ostavke u znak protesta zbog hapšenja 250 oficira osumnjičenih za navodno kovanje zavjere protiv Erdoganove vlade. 
Gul je jučer imenovao generala Nedžeta Ozela za novog komandanta turskih kopnenih snaga na mjesto Isika Kosanera, i očekuje se da će on kasnije biti postavljen i za načelnika generalštaba. 

Prema tradiciji, samo komandant kopnenih snaga može doći na čelo armije, pa je tako general Ozel najprije postavljen na taj položaj. 

U međuvremenu, Kosaner je saopćio da je ostavku podnio u znak protesta zbog hapšenja oficira u nekoliko slučajeva. 

Posljednjih nekoliko godina u odnosima vojske i vlade premijera Erdogana vladaju tenzije, a Kosaner se u proteklih nekoliko dana sastao s predsjednikom vlade nekoliko puta, prenijele su agencije. 

Kosaner je na čelo turskih oružanih snaga postavljen prije nešto više od godinu dana. 

Vlada tada nije podržala prijedlog vojske da se na ovaj položaj postavi general Hasan Igsiz koji se dovodio u vezu sa navodnim planiranjem držanog udara 2003. godine.
(Izvor: FENA News Agency)

Nema komentara:

Objavi komentar