srijeda, 27. srpnja 2011.

KOSOVO OPET GORI: VIJEĆE SIGURNOSTI UN-a STAVLJA TU TEMU PONOVO NA DNEVNI RED


Hashim Thaci
(Jutarnji list - Zagreb/Webpublicapress -UN - New York) -- Vojnici iz sastava KFOR-a oklopnim su vozilima blokirali put od Jarinja prema Kosovskoj Mitrovici. Pucnjava je prestala, ali svugdje se vide tragovi razaranja, javlja RTS. Premjer Kosova Hašim Tači u stalnim je konzultacijama sa članovima svog kabineta, dok Beograd izgleda ponovo kreće u diplomatsku ofanzivu. U medjuvremenu, Vijeće sigurnosti UN-a kojim ovog mjeseca predsjedava Njemačka, načelno se nije saglasilo da na zahtjev Srbije održi izvanrednu otvorenu debatu u povodu situacije na Kosovu. Tome su se usprotivili SAD, Velika Britanija i Francuska, dok su Rusi inzistirali na održavanju takvog sastanka.
Po svemu sudeći, Portugalci su ponudili svima prihvatljivo rješenje, da se umjesto otvorenog sastanka održe samo konzultacije, i to iza zatvorenih vrata.

Prema dobro obavještenim diplomatskim izvorima na East Riveru, u četvrtak ujutro bi se ipak trebale održati "zatvorene konzultacije", na kojima neće moći prisustvovati ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić. Šef srbijanske diplomacije je, kako to saznaje Webpublicapress iz dobro obavještenih izvora u UN-u, u srijedu već otputovao u New York.

Shodno ustaljenoj proceduri UN-a, ako ne bude bilo otvorene debate, onda neće moći biti primjenjeno pravilo 37. koje ostavlja mogućnost da se predstavnici zemalja članica UN-a koje nisu i članice Vijeća sigurnosti - obrate ovom forumu tijekom zasjedanja. Jeremić će medjutim moći biti prisutan u tzv. "sobi tišine" (Quiet Room), i to je sve.
Vuk Jeremić opet u UN-u
(UN photo 2010)
Neke zemlje članice Vijeća sigurnosti, otvoreno su izrazile bojazan da bi Jeremić mogao iskoristi svoje prisustvo u Vijeću i novonastalu eskalaciju sukoba na Kosovu, da iznova forsira "staru agendu", u kojoj Srbija, prema nekim analitičarima - nastoji zauzeti što bolji diplomatski položaj u eventualnim novim razgraničenjima.

Predstavnici zapadnih zemalja u Vijeću sigurnosti, u više su navrata ponovili kako je nezavisnost kosova završena stvar, te da bilo kakva podjela ove najmladje europske zemlje koja strpljivo čeka u redu za redovno članstvo u UN-u. Dosad je skoro 80 zemalja, i 22 od 27 zemalja članica EU - priznalo državnu nezavisnost Kosova, uključujući sve zemlje iz sastava bivše Jugoslavije, izuzev Srbije i Bosne i Hercegovine.

REDOSLIJED DOGADJANJA NA KOSOVU
19:54 - Grupa od 30 do 40 mladića pod maskama zapalili su granični prijelazJarinje na sjeveru Kosova oko 19 sati, a gori i baza KFOR-a. Napad su izveli molotovljevim koktelima kojima su zapalili okolne objekte. Stižu izvješća o rafalnoj paljbi, a cijelo područje nadlijeću helikopteri, piše Blic.
Na Jarinje se dovezao i jedan buldožder na kojem vijori srpska zastava kako bi pomogao u razaranju kontrolne točke.
U poslijepodnevnim satima na sjeveru Kosova otvorena je vatra iz pješačkog naoružanja na hrvatski helikopter Mi 171 koji se tamo nalazi u misiji KFOR. U tom trenutku u helikopteru su bila četiri člana posade. U napadu nitko nije ozljeđen niti je helikopter oštećen. To je prvi napad na međunarodne snage na Kosovu od ponedjeljka navečer kada su počeli najnoviji sukobi. Napad na helikopter potvrdio nam je i glasnogovornikMORH-a Goran Grošinić kazavši kako “otvorena vatra iz pješačkog naoružanja u zoni leta helikoptera iz sastava hrvatskog ratnog zrakoplovstva”.
Prema njegovim riječima posada helikoptera nije zamijetila pucnjavu, navjerovatnije zbog buke. Napad na helikopter potvrdio je i zapovjednik KFOR-a njemački generalErhard Biler "Apeliram na sve da ne sprječavaju rad KFOR-a. Ne kažem to bez razloga, jer je pucano na helikopter KFOR-a ", kazao je Biler ne precizirajući detalje pucnjave.
Na Kosovu se nalazi 20 pripadnika Oružanih snaga i dva helikoptera Mi 171 Sh. Ovi helikopteri uglavnom se koriste za transport međunarodnih snaga te za prijevoz visokih vojnih i civilnih dužnosnika prilikom dolaska na Kosovo. Pripadnici Oružanih snaga na Kosovu se nalaze od srpnja 2009. godine.
Ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić optužio je KFOR da su upravo s hrvatskim helikopterima na granične prijelaze između Kosova i Srbije prebacivani pripadnici specijalne jedinice kosovske policije. Prema novinskim informacijama prebačeno je 16 specijalaca. Dačić je povodom toga izrazio oštar protest. Glasnogovorenik Ministarstva obrane nam je kazao da posade transportnih helikoptera obavljaju svoje zadaće u sklopu njemačkog zapovjedništva KFOR-a te da ni u jednom trenutku izašli iz okvira zadaća koje su pred njih postavljene.
General Biler je oštro demnatirao da su helikopterom KFOR-a prebacivane specijalne policijske snage Kosova. "KFOR je trasnsportirao obične policijske službenike. Prebacivali smo službenike na prelaze radi zaštite. Radi se o policajcima srpske i albanske nacionalnosti”, kazao je Biler i indirektno potvrdio da su hrvatski vojnici prevozili lokalne policijske snage na granične prijelaze.
Na samom Kosovu situacija u popodnevnim satima znatno pogoršavala.
Zasad ostaje nejasno da li su se pripadnici specijalne policije Kosova povukli sa graničnog prijelaza između Kosova i Srbije. Njihov pokušaj zauzimanja dva granična prijelaza izazvao je žestoku reakciju lokalnog srpskog stanovništva. Na ceste su postavljeni balvani.
U srijedu su Srbi iz Zubinog Potoka blokirali su magistralni put Kosovska Mitrovica - Ribariće, kao i najbliži lokani put koji vodi ka administrativnom punktu Brnjak. Općinsko vijeće Kosovske Mitrovice uvelo je izvanredno stanje.
U dosadašnjim sukobima ubijen je jedan kosovski policajac, a snage KFOR-a rasporedile su svoje oklopne snage na barikadama koje postavili Srbi. Predstavnik Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović sastao se sa zapovjednikom KFOR-a Erhardom Bilerom. Kazao je da da nije proveden dogovor o sastavu patrola na graničnim prijelazima. Te da na prijelaze dolaze kosovski policajci i carinici. General Biler to je sve demantirao kazavši kako su specijalne kosovske snage povučene te da je na graničnim prijelazima samo granična policija.
Sukobi na Kosovu sud počeli nakon što je kosovski premijer Hasim Thaci naredio da da snage specijalne kosovske policija spreuzme kontrolu nad dva granična prijelaza između Kosova i Srbije.

Nema komentara:

Objavi komentar