subota, 30. srpnja 2011.

TURSKA: ODLAZE STARI DOLAZE NOVI GENERALI


Ostavku dao šef Generalštaba Isik Kosaner
Ostavku dao šef
Generalštaba Isik Kosaner
(Deutsche Welle) -- Zapovjednik turskog stožera i čitav niz najviših časnika zajednički su podnijeli ostavku zbog politike turskog premijera Erdogana. Premijer kao da je bio spreman na ovaj potez jer su već počela nova imenovanja.Serija ostavki je očito bila vrhunac sukoba vojnog vrha Turske s tamošnjim premijerom i njegovom religiozno-konzervativnom vladom koja optužuje oružane snage kako su pripremali vojni puč protiv izabrane vlade te zemlje.

Trenutno je čak 42 generala turskih oružanih snaga osumnjičeno kako su sudjelovali u planovima za svrgavanje civilne vlade i postupak protiv osumnjičenih časnika je i doveo do serije ostavki praktično čitavog zapovjedništva tamošnjih oružanih snaga.

Vojni policajac preuzima zapovjenoštvo nad Generalštabom
Ostavku je ovog petka (29.7.) objavio zapovjednik vrhovnog stožera, general Isik Kosaner makar je imenovan na taj položaj prije samo godinu dana i na njemu je trebao ostati još tri godine. U svom oproštajnom pismu "braći po oružju", general Kosaner izjavljuje kako mu "nije moguće ostati na tom položaju, obzirom da nije u stanju braniti prava onih ljudi koji su uhićeni na temelju pravnog postupka punog grešaka". Uz njega su ostavku predali zapovjednici sva tri roda turskih oružanih snaga, pješaštva, ratne mornarice i zrakoplovstva.

Niti pun dan nakon ostavke čitavog vojnog vođstva, turski premijer je već počeo s imenovanjima novih glavnih zapovjednika. Na čelo stožera je kao vršitelja dužnosti postavio Necdet Özela koji je do sada zapovijedao vojnom policijom oružanih snaga Turske. Iz ureda turskog premijera se čulo kako Erdogan želi da Özel i formalno bude imenovan zapovjednikom stožera, čime bi se prekinula duga tradicija u turskoj vojsci da se kao zapovjednika stožera uvijek izabire dosadašnjeg zapovjednika pješaštva turskih oružanih snaga.
'Turski mediji otkrivaju kako je povod seriji ostavki bila nakana uhititi još šest generala, optuženih za svrgavanje vlade i objavljivanje internetske stranice na kojoj se kritizirala vlada Erdogana. Na novom popisu su se našli i Nusret Tasdeler, zapovjednik Egejskog sektora, Ismail Haki Pekin, zapovjednik vojne obavještajne službe i Hifzi Cubuklu, vojni pravni savjetnik. U svom oproštajnom pismu, sada već bivši zapovjednik stožera Kosaner je optužio i medije u Turskoj kako "izmišljaju vijesti" i kako "potiču narod da se udalji od svoje vojske".
Autor: A. Šubić (agencije)

Nema komentara:

Objavi komentar