srijeda, 27. srpnja 2011.

KOSOVSKI BALVANI


Erol Avdović (Avaz - dnevni komentar)
Vrijeme je da BiH prizna Kosovo, kako Sarajevo ne bi bilo uhvaćeno na spavanju. Kada u Vašingtonu čuju da su magistralni putevi između Kosova i Srbije još "blokirani balvanima koji potpuno onemogućavaju prolazak vozila", onda je to znak za punu diplomatsku uzbunu. Jer, mnogi se još sjećaju balvan-revolucije od Knina do Kosovske Mitrovice prije skoro 20 godina.


Zato američko ministarstvo vanjskih poslova, uz jasnu naznaku da je odluka o zauzimanju kosovskih graničnih prijelaza prema Srbiji od kosovskih specijalaca - iako bez pune koordinacije s međunarodnom zajednicom - ipak autonomna odluka Prištine, dodaje novu dimenziju. Mnogi su, naime, zanemarili brojke slijedeći hronologiju opisnih vijesti, koja se, po već viđenom obrascu, proizvodi u Beogradu.

Ne bi se smjelo zaboraviti da je zabrana ulaska kolonama srbijanskih kamiona s robom na koju se ne plaća carina odluka koju potpisuje kosovski premjer Hašim Tači, recipročna mjera na odluku koju je još 2008. prva uvela Srbija. To je klasična zaštita vlastitog tržišta, koja se u slučaju Kosova navodno (jer još nema pouzdane statistike) brani od 400 miliona eura neovjerenog uvoza iz Srbije, uz svega četiri miliona eura izvoza s Kosova. To je prvi uzrok blokade kosovskog graničnog prijelaza.

Sada, u nastavku, to je, nažalost, uzrok i novih balvana na drumovima. Oni još mogu biti iskorišteni za nove pokušaje destabiliziranja regiona. Očito, međunarodna zajednica želi se uhvatiti "na spavanju" kako bi se izvršili pritisci na prihvatanje "nove realnosti". Uostalom, o tome je, kao o otvorenoj podjeli Kosova, nedavno govorio potpredsjednik sadašnje Vlade Srbije, bivši Miloševićev potrčko - notorni Ivica Dačić.

Da stvar bude gora, svako kompliciranje situacije na Kosovu dodatno komplicira političke odnose u BiH. Jer, ova dejtonska Bosna, prema mnogim pokazateljima, jedini je regionalni talac srbijanske politike prema Kosovu. Iz tog srbijanskog geostrategijskog klinča izvukle su se čak i Crna Gora i Makedonija, ali Bosna još nije!

To je tako ne samo zato što su Dodik i Radmanović "jači" političari od Izetbegovića i Komšića nego i zbog toga što bh. politički prvaci doista ne shvataju da je nezavisno Kosovo stvar zaokruženja sigurnosnog mozaika u jugoistočnoj Evropi, čak i više nego ispravljanje historijske nepravde!

Vrijeme je da BiH prizna Kosovo kako Sarajevo ne bi bilo uhvaćeno na spavanju. Kočničarima tog procesa također je kucnuo čas da svoju proklamovanu odanost  euroatlantskim integracijama potvrde prolaskom kroz otvorenu kosovsku kapiju, a ne da na nju dodaju balvane.

Nema komentara:

Objavi komentar