ponedjeljak, 25. srpnja 2011.

BIJELI SREBRENIČKI CVJETOVI U AMERIČKOM KONGRESU

(Avaz - link)
Cvjetovi Srebrenice i u Americi
NEW YORK (Webpublicapress) -- Mnogi od američkih kongresmena, članova Bosanskog kružoka (Conressional Caucus of Bosnia) pod Kapitol hilom (Capitol Hill – “Kongresno brdo” u Washingtonu), u julu su na svojim reverima imali prilike nositi  simbolično uradjene Bijele cvjetove Srebrenice. Cvjetove su napravile žene iz gračanickog udruženja "Gračanicke kere" sa Majkama Srebrenice.

 Prema navodima predsjednika BAACBH (Bosanskog savjetodavnog vijeća u Americi), Admira Šerifovića i članice Upravnog odbora Lejle Hadžić, koji su u zgradi američkog Kongresa bili organizatori komemoracije srebreničkog genocida, simbolični cvjetovi dijeljeni su prilikom nedavnog obilježavanja te 16-te obljetnice stradanja u Srebrenici.

SIMBOL STRADANJA I NADE

Tom prilikom posebno je dirnuta bila demokratska zastupnica Edi Bernis Džonson (Eddie Bernice Johnson) iz Teksasa (Texas). Ona je poslala i pismo zahvalnosti na adresu BAACBH u Washingtonu, u kojem izražava poseban pijetet prema nježnim simboličnim cvjetovima.

“Cvjetove su napravile žene iz gračanickog udruženja "Gračanicke kere" sa Majkama Srebrenice”, rekla nam je Ajla Delkić, direktorica komunikacija u BAACBH-u. “Ti cvjetovi nosili su se u vidu bedža od 1. do 11. jula u znak solidarnosti sa žrtvama genocida u Srebrenici. Svaki cvijet je jedinstveno djelo od 11 latica koje simbolišu 11. juli 1995, kada je vojska bosanskih Srba počela ubijanje 8.000 bošnjačkih dječaka, muškaraca i staraca. Bijela boja predstavlja nevinost, zelena u sredini nadu i pomirenje”, pojasnila je Delkić.

ZAHVALNOST BOSANCIMA

Jedan od bijelih srebreničkih cvjetova nosio je i kongresmen Ras Kernahan (Russ Carnahan), inače “najbosanskiji” kongresmen u Americi, s obzirom da dolazi iz distrikta Sent Luis (Saint Louis) iz savezne države Misuri (Missouri), u kojem, prema nepotvrdjenim brojkama živi oko 70.000 Amerikanaca bh.porijekla. Kongresmena Karnahan se u svojoj izbornoj pobjedi, 2008, za obnavljanje zastupničkog mandata u Washingtonu – uveliko oslonio i na svesrdnu podršku bosanskih birača. Ovaj američki političar zbog toga ne krije svoju neizmjernu.


E. A.

Nema komentara:

Objavi komentar