petak, 29. srpnja 2011.

IPAK, TRGOVAČKI RAT IZMEDJU KOSOVA I SRBIJE


NATO ponovo intervenira
(DW/WPP) -- Dok traju najnoviji pogranični nemiri na kosovsko-srbijanskoj državnoj medji, uz gomilanje balvana na magistralnim putevima prema jugu, oko čega se uredno brinu srpski ekstremisti, analitičari nastoje proniknuti u srž najnovijeg sukoba na sjeveru kosova. Deutshe Welle donosi interesantnu storiju o trgovačkom ratu imedju dvije zemlje, potvrdjujući staru tezu, kako je iza svakog sukoba, ipak - ekonomski interes.

U trgovačkim odnosima dvije zemlje, Kosova i Srbije vlada velika neuravnoteženost. Dok Srbija na Kosovo godišnje izvozi proizvode u vrijednosti od 300 miliona evra, vrijednost proizvoda uvezenih iz Kosova je stotinu puta manja, otprilike tri miliona. Više od 12 odsto uvoza na Kosovu potiče iz Srbije, čime je Srbija za kosovsku privredu drugi najveći trgovački partner, nakon Makedonije i Njemačke.  

Problem sa carinskim pečatima pokušala je svojim posredstvom da riješi Evropska unija. Pregovori su imali cilj da olakšaju svakodnevnicu albanske većine i srpske manjine na Kosovu - uz snabdjevanje strujom i telefonskom mrežom, pregovaralo se o slobodi putovanja, ali i nesmetanom protoku i razmjeni proizvoda između dvije susjedne zemlje. Pregovori su međutim, protekle sedmice bezuspješno prekinuti. Vlada Kosova je potom donijela odluku o zabrani uvoza svih proizvoda iz Srbije.Vlada u Prištini smatra da je odluka o embargu na uvoz srpskih proizvoda legitiman potezVlada u Prištini smatra da je odluka o embargu na uvoz srpskih proizvoda legitiman potez

Beograd pod pritiskom
Iz Srbije su stizale oštre reakcije. Predsjednik Srbije Boris Tadić je ovu odluku ocjenio "neprihvatljivim i neprijateljskim aktom." Tadić je istovremeno osudio i "uticaj spolja", rekavši da do ove odluke ne bi došlo bez nekog međunarodnog sponzora koji je pozvao Prištinu da počini jednu takvu veliku grešku. Tadić se time pridružio opše vladajućem stavu u srpskoj javnosti po kojem vlada kosovskog premijera Tačija, svjesno provocira eskalacije da bi politički primorao zvanični Beograd na priznanje kosovske nezavisnosti. Na Kosovu se na odluku o embargu srpskih proizvoda gleda kao na legitimni potez jedne nezavisne države - ali i kao reakciju na srpsku politiku zbog nepriznavanja nezavisnosti.
Budući da odluka kosovske vlade o zabrani uvoza srpskih proizvoda nije bila primjenjivana na prelazima Jarinje i Brnjak, koja se nalazi pod ingerencijom pripadnika evropske policijske misije Euleksa, vlada je angažovala specijalne jedinice kosovske policije. Lokalno srpsko stanovništvo reagovalo je sa barikadama i uslijedili su nasilni sukobi. Jedan kosovski policajac je pri tome poginuo. Specijalna kosovska policija povučena je sa dva prelaza na sjeveru Kosova nakon intervencije pripadnika KFOR-a. Premijer Kosova Hašim Tači je izjavio da njegova vlada neće prihvatiti kompromise kada se radi od bezbjednosti zemlje i pravu na donošenje i sprovođenje zakona. Naglasio je da je odluka legitimna i u skladu sa međunarodnim standardima.  Zvanični Beograd je u međuvremenu zbog nasilnog sukoba na dva granična prelaza zatražio hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN-a.
Autori: Zoran Arbutina/Selma Filipović

Nema komentara:

Objavi komentar