petak, 29. srpnja 2011.

NJEMAČKI ZAPOVJEDNIK N.A.T.O.-a NA KOSOVU: SLIJEDEĆI PUT PUCAMO!


Njemački general Biler:
Zapovjednik KFOR-a
Zapovjednik KFOR-a (NATO snaga na Kosovu) general Erhard Biler rekao za Radio Televiziju Kosovo (RTK) da će, ako se blokada puta nastavi, biti prinuđen da iskoristi voja ovlašćenja. Biller je izjavio da mu "nije lako pala" odluka da povuče jedinice sa srpskih barikada u Rudaru i da je to učinio u korist građana Zvečana.
Biler je naglasio da ova odluka ne mjenja ništa u njegovoj odlučnosti da djeluje protiv ekstremista.
"Danas sam odustao od prisilnog prolaza, jer znam da su se među građane umješale radikalne i ekstremističke strukture, koje su čak bile i naoružane. Odlučio sam se u korist građana Zvečana. Ta odluka mi nije pala lako, ali ne želimo da povrjedimo bilo koga", istakao je Biler poslije razgovora sa šefom beogradskog pregovaračkog tima Borkom Stefanovićem. 

NATO IMA DOVOLJNO SNAGA ZA DEJSTVO

Biler, koji je izjavu davao dok su se jedinice KFOR-a povlačile iz Rudara, istakao je da je to bio konvoj za snabdjevanje namirnicama vojnika u Leposaviću. 
"Raspolažem sa dovoljno snage da sprovedem prolazak i doveo sam dovoljno snaga, jer moram da uspostavim slobodu kretanja. Svako ima pravo da demonstrira mirno, ali KFOR mora imati mogućnost da snabdjeva svoje jedinice", kazao je njemački general.

Po njegovim rječima, predsjednik opštine Zvečan obećao mu je da će "djelovi KFOR-a" moći da koriste puteve na sjeveru za snabdjevanje. 

PRIMJENA "ODGOVARAJUĆIH MJERA"

Na pitanje kako bi djelovao protiv mirnih demonstranata, on je rekao da bi "primjenio odgovarajuće mjere", ali je dodao da "nikom nije cilj da ugrozi ili prijeti građanima".

Biler je kazao da je KFOR preuzeo administrativne prelaze zbog sigurnosne situacije, te da je na Jarinju stacioniran samo KFOR, dok na Brnjaku ima i kosovske policije koja "pomaže u kontroli putnika".
(Agencije: Beta/Tanjug/B-92)


Nema komentara:

Objavi komentar