petak, 29. srpnja 2011.

KONAČNO SLOBODAN: GENERAL JOVAN DIVJAK STIŽE U SARAJEVO


Umirovjleni general armije Bosne i Hercegovine, Jovan Divjak, koga su po  potjernici izdatoj u Beogradu, prije pet mjeseci zatvorili u Beču -- konačno je oslobodjen. Austrijsko pravosuđe odbacilo je zahtjev Srbije za izručenje Jgenerala Divjaka, koji je od petka slobodan čovjek. Divjak se očekivao u Sarajevu u petak poslije podne, nakon obavljanja pravnih formalnosti prema sudu u Beču, javila je TV1. Odbacivanje zahtjeva Srbije potvrdili su i iz organizacije Obrazovanje gradi BiH, čiji je Divjak direktor.

Jovanu Divjaku bit će vraćena dokumenta nakon čega će privatnim avionom Sanele Jenkins biti doputovati u Sarajevo tokom dana.
Divjak je uhapšen 3. marta na aerodromu u Beču, na osnovu potjernice iz Srbije kojom se tereti za navodne zločine nad pripadnicima JNA iz 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.
Pušten je na slobodu 8. marta uz kauciju od miliju bh. konvertibilnih maraka. Ovu odluku sačekao je mirno i dostojanstveno u Beču, i sada se vraća u sarajevu, gdje mu se sprema dostojan doček. General Divjak smatra se za jednog od heroja odbrane Bosne i Hercegovine od srbske agresije u ratu od 1992-1995. Zovu ga još i oficir gentleman. U petak u 18.30 ovo sarajevski Dom mladih u Sarajevu bio je rezerviran kako bi svečano dočekali generala. 
- Očito da je austrijsko pravosuđe procijenilo da čovjek koji nosi orden Legije časti Francuske ne može biti kriv po optužnici srbijanskog tužilaštva, izjavio je  bivši predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović, komentarišući oslobađanje penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka.
- Izuzetno mi je drago da je Jovan Divjak oslobođen jer sam to i očekivao. Vjerujem da je pritisak bh. javnosti i međunarodnih zvaničnika rezultirao oslobađajućom presudom generalu Divjaku, kazao je Lazović.
Odbacivanje zahtjeva Srbije potvrdili su i iz organizacije Obrazovanje gradi BiH, čiji je Divjak direktor.
U ovom trenutku u Udruženju očekuju da Divjak izađe iz zgrade suda, nakon čega bi dobili punu informaciju o njegovom povratku u BiH.

generala Divjaka.
(Agencije/WPP) 

Nema komentara:

Objavi komentar